Ninsoare, vijelii și temperaturi reduse în aproape toată țara
Până la ora 16, 19 copaci, 4 panouri publicitare, 2 bannere, 6 stâlpi, 5 elemente de construcție au căzut din cauza vântului puternic în Capitală, iar 12 mașini au fost avariate.
Articol de Sorin Solomon, 25 Octombrie 2014, 20:30
Potrivit ANM, vântul a atins în sud-estul ţării şi pe crestele montane, viteze de 50 - 60 km/h şi pe arii restrânse chiar 70 km/h.
”Această informare meteorologică, valabilă până mâine la 12:00, nu vizează neapărat temperaturile, ci vântul care continuă cu o viteză mare în sud-estul ţării şi la munte, şi, de asemenea, în sudul ţării faptul că ploile se transformă ici colo şi în lapoviţă sau ninsoare. Deci, este o situaţie de toamnă târzie. Nu este neobişnuită, s-a întâmplat şi în alţi ani.
”Pentru Bucureşti data medie, climatic vorbind, de apariţia primei ninsori, este 15 octombrie. În ceea ce priveşte temperatura: vor fi 4, cel mult 5 grade, maxima astăzi, aşa şi mâine, ceea ce înseamnă cam 10 grade mai puţin decât este normal la sfârşit de octombrie. Pentru asta noi în prognoză folosim vreme deosebit de rece pentru sudul ţării, fiindcă suntem cu abatere de 10 grade, dar nu înseamnă chiar iarnă autentică@, a mai declarat meteorologul Dinu Mărăşoiu.
A intrat în vigoare şi o avertizare cu cod portocaliu de inundaţii, valabilă tot până mâine la prânz, pe râul Bârzava.
Între timp, s-a instituit cod galben pe râul Timiş - sector aval de staţia hidrologică Brod, pe afluentul Timişului, Pogăniş, pe cursul inferior al Moraviţei, aferent judeţelelor Timiş şi Caraş Severin şi pe Jiu la confluenţa cu râul Motru.
Pregătiri pentru sezonul rece
Vicepremierul şi ministrul de interne, Gabriel Oprea, le-a solicitat astăzi prefecţilor din judeţele vizate de avertizările meteorologice să se asigure că au luat toate măsurile necesare pentru ca populaţia să nu aibă de suferit.
Peste 2.400 de pompieri sunt mobilizaţi în toate zonele unde se pot înregistra situaţii de urgenţă. Între timp, continuă intervenţiile în Mehedinţi şi Timiş pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor produse deja
Având în vedere răcirea bruscă a vremii, dar şi căderile premature de lapoviţă şi ninsoare, poliţiştii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie.
Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică, reaminteşte Poliţia Română.
Şi pietonilor le recomandăm să fie mai atenţi, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Furtună pe mare, pagube în București
La Constanţa, activitatea este sistată în toate porturile maritime, din cauza vântului puternic care la rafale depăşeşte 70 de km pe oră.
Ofiţerii port control îşi menţin avertizările de furtună către toţi camandanţii navelor aflate în radele exterioară şi interioară a porturillor, cărora le solicită măsuri suplimentare la bord pentru a preîntâmpina eventualele accidente.
Avertizarea meteo cu cod galben este valabilă până mâine la prânz.
Corespondentul Radio România, Mona Constantinescu a transmis că la ora 18:00, pe mare este furtună, vântul sufla cu putere, plouă, valurile au acoperit plajele, iar în larg ajung la 4 – 5 m înălţime.
19 copaci, 4 panouri publicitare,2 bannere,6 stalpi si 5 elemente de construcție au căzut din cauza vântului puternic in Capitala,in intervalul 8-16,a declarat purtătorul de cuvânt al ISU București,Daniel Vasile.
De asemenea,12 mașini au fost avariate.
216 de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgenta Bucuresti au acționat in teren,a mai spus Daniel Vasile.