Nicuşor Dan: Clădirile cu risc seismic din Bucureşti ar putea fi consolidate în zece ani
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan spune că obținerea acordului tuturor proprietarilor reprezintă în continuare o dificultate, mai ales atunci când este vorba despre blocuri cu multe apartamente.
Articol de Radiojurnal, 13 Februarie 2023, 13:23
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, estimează că în decurs de 10 ani ar putea fi consolidate clădirile cu risc seismic din oraș, în condițiile în care noua legislație în domeniu a fost îmbunătățită.
El a explicat însă că obținerea acordului tuturor proprietarilor reprezintă în continuare o dificultate, mai ales atunci când este vorba despre blocuri cu multe apartamente.
Nicuşor Dan: Am plătit expertizarea și sunt zeci de clădiri pentru care am făcut proiectarea și pentru care putem să începem un șantier și pentru o parte dintre acestea avem finanțare - pe de-o parte din PNRR, pe de-o parte am depus cereri de finanțare la programul național gratuit pe care îl face Ministerul Dezvoltării. Oamenii nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ce s-a întâmplat de 20 de ani, cel puțin, de când primăria spune că-i ajută și nu-i ajută.
Nicușor Dan a mai declarat că modul în care se construiește în România este o chestiune de siguranță națională. Referindu-se la ceea ce s-a întâmplat cu multe clădiri la cutremurul din Turcia, el a explicat că la noi situația nu este atât de gravă, deși în București, de exemplu, s-a permis în mod ilegal construirea în plus cu 10 milioane de metri pătrați, așa cum au stabilit instanțele, fără să fi existat vreo reacție de la instituțiile de control ale statului.
Nicuşor Dan: Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii 15 ani, din când în când, venea câte o lege de amnistie care spunea că tot ce s-a construit te duci la primărie și îți legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul ăsta nu s-a întâmplat în România, însă gradul de nelegalitate, etaje în plus, mărirea POT-ului (procentul de ocupare a terenului - n.r.), a CUT-ului (coeficientul de utilizare a terenului - n.r.), lipsă de spații verzi, subsol care nu e subsol ci e etaj, mansardă cu două etaje ş.a.m.d., gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste clădiri au intrat în circuitul civil, adică primăria a dat autorizația nelegală, tot primăria a făcut procesul verbal de recepţie și tot primăria a dat certificatul de edificare; ele sunt intabulate în cartea funciară.