Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat: Control parental explicit pentru acces la platformele social media al copiilor până în 16 ani

Apel matinal - Invitat: Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat: Control parental explicit pentru acces la platformele social media al copiilor până în 16 ani
Foto: Petruta Smantana

Articol de Cătălin Cîrnu, 04 Octombrie 2023, 08:53

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (4 octombrie, ora 8:30) - "Apel matinal", Realizator: Cătălin Cîrnu - O nouă lege care să asigure un spațiu online mai sigur pentru copii și tineri se află deja în lucru. Proiectul de lege lansat în dezbatere la Parlament propune, printre altele, ca minorii care au mai puțin de 16 ani să aibă acces pe platformele de social media doar cu acordul părinților. Documentul va fi dezbătut la nivel național, iar propunerile pentru forma finală a legii sunt așteptate și din partea părinților, spune, printre altele, inițiatoarea proiectului, senatorul Partidului Național Liberal Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României și invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!
Nicoleta Pauliuc: Bună dimineața! Mulțumesc foarte mult pentru invitație!
Realizator: Mulțumim că ați accept-o. Cred că toată lumea își dorește ca accesul copiilor noștri la internet să fie mult, mult mai sigur. Ce schimbări vizează proiectul?
Nicoleta Pauliuc: Întâi, dați-mi voie să spun de unde, pentru că poate toată lumea se întreabă de unde această idee. Am avut foarte multe discuții cu mame, cu mulți părinți care sunt îngrijorați de supraexpunerea la ecrane a copiilor și în special de consumul unui conținut online total nepotrivit vârstei lor. Și atunci, în discuțiile pe care le-am avut, așa cum am menționat, s-a iscat ideea unei soluții pentru a ne proteja copiii în mediul online. Concret, cum ați zis și dumneavoastră, propunerea legislativă aflată în dezbatere publică, aflată în consultare publică - și îi aștept pe români să susțină, să îmbunătățească această inițiativă legislativă intrând pe platforma "Protejăm copiii în online" - deci, această propunere legislativă urmărește un control parental explicit pentru acces la platformele social media al copiilor până în 16 ani. Vedeți, eu am spus până în 16 ani, dar poate dumneavoastră sau poate un alt părinte consideră că vârsta majoratului în online, aș spune eu, este de 14 ani. Și atunci, în urma acestei consultări publice, vom stabili exact până la ce vârstă părinții pot spune "atenție, furnizor de conținut în spatele acestui ID, în spatele acestui ecran se află un copil. Și atunci, tu, te rog frumos, să îmi trimiți conținut care să îl ajute pe copilul meu, nu să îi pună în pericol siguranța". Pentru că, vedeți, noi în special, că suntem adulți, că suntem copii, după pandemie ne-am dat seama că trăim, aș spune, că viața noastră s-a dedublat. Avem o viață reală, o viață în afara online-ului, offline, și o viață în online. În viața reală, de zi cu zi avem reguli. Până la 18 ani, un copil n-are voie să intre într-un club, până la 18 ani nu i se pot vinde țigări, până la 18 ani, un copil nu poate cumpăra o revistă dedicată adulților. Dumneavoastră, în presa scrisă, în televiziune, spuneți foarte clar, atenționați: domnule, această emisiune, acest program este marcat cu informări privind categoria de vârstă cărora li se adresează. Ce se întâmplă în online? În online e un sat fără câini, am spus eu, pentru că nu există nicio reglementare. E tot mai greu pentru noi, ca părinți, să îi ajutăm pe copii să facă față pericolelor de pe internet, fie de bullying, de prădători sexuali și aici exemplele pot continua. Haideți să ne amintim ce s-a întâmplat la 2 Mai. Am văzut cu toții imaginile acelea terifiante, unde copii de vârsta, aş spune până în 16 ani, 17 ani, purtau tricouri și spuneau 'drogurile sunt viața mea'. Astfel de mesaje ajung la copiii noștri, care nu știu, nu sunt educaţi, aș spune eu, să se protejeze în fața unor astfel de mesaje. Și atunci am considerat că e nevoie ca părinții, împreună cu instituțiile statului, să facem echipă și să spunem în felul următor: da, ne pasă de sănătatea copiilor noștri, ne dorim un viitor al copiilor noștri, ca atunci când ajung la maturitate să fie puternici emoțional, să fie puternici din punct de vedere fizic, să poată avea acea capacitate să spună stop atunci când astfel de mesaje ajung la ei.
Realizator: Bun, sunt ideile curate, să le spunem. Le reamintesc tuturor platforma "Protejăm copiii în online", dar această protecție, în primul rând, trebuie să plece de la părinții fiecărui copil. La acest nivel, cum i-ați simțit pe părinții cu care ați discutat? Pentru că, de multe ori, îi vedem împreună - şi aici fac o paranteză - și unii, și alții, adică și părinții, și copiii, sunt cu nasul în smartphone-uri sau în tablete, neuitându-se nici măcar unul la celălalt.
Nicoleta Pauliuc: Vedeți aici, am avut ieri în cadrul dezbaterii, lansării oficiale în cadrul Parlamentului a acestei inițiative legislative, foarte multe asociații de părinți și aici îi mulțumesc foarte mult președintelui federației, părinte, dl Cristache, care a spus foarte clar: da, e nevoie de acest parteneriat. Avem nevoie să stăm de vorbă și de multe ori poate că, spunea părintele Nicula, e important să înțelegem că rolul nostru ca părinte este de a interacționa cu copilul, de a-i spune: da, vino la mine, copil, în momentul în care vezi ceva care nu este tocmai corect, vino și spune-mi./csimion
Din acest motiv, cred eu, că parteneriatul părinte-copil, parteneriatul părinte-instituții este extraordinar de important și, prin acest proiect de lege, asta îmi doresc: să creez acest parteneriat, pentru că împreună putem să protejăm copiii, eu aș spune de noua boală a secolului, dependența de ecrane, care, sunt studii în, aș spune eu, în desfășurare. În realizarea acestui proiect de lege am citit foarte mult și vă spun sincer că studiile, cercetările științifice sunt cutremurătoare. De exemplu, tinerele domnișoare care stau cinci ore pe Instagram au posibilitate, majoritatea, 50% dintre ele creează dependență, intră în depresie. Pentru mine, în momentul în care am citit aceste studii, am realizat că poate actuala generație de tineri este cea mai depresivă generație și cu cele mai multe probleme psihice. Pentru că nu, nu-și găsesc, aș spune, nu-şi găsesc linia. Și atunci eu cred că prin acest proiect, îi putem ajuta, îi putem îndruma și îi putem proteja de pericolele care se află în mediul online.
Realizator: Da, e o problemă uriașă, pentru că și psihologii și chiar medicii psihiatrici spun despre aceste lucruri, dar, la nivel european, de exemplu, la nivelul spațiului comunitar, există norme, reguli impuse deja furnizorilor, poate, de servicii online? Care e situația comparativ cu România?
Nicoleta Pauliuc: Eu vreau să spun că țări dezvoltate din vest, acolo unde putem spune că democrația este la fel de veche precum apa caldă, au înțeles că e timpul să se acționeze și atunci au acționat pe două linii politice /.../ să ne protejăm copiii și a doua linie este de a oferi părinților instrumente reale ca să-i ferească pe cei mici de toate rele de pe internet și îndeosebi în special de social media. O astfel de lege există în Franța, avem în Marea Britanie, în discuții, în Italia, Germania, dar cel mai important lucru pe care trebuie să îl spun este că Comisia Europeană a aprobat o directivă care se numește Digital service act, care vorbește exclusiv despre protecția copiilor în mediul online. Ieri am avut la dezbatere pe dna. Renate Weber, avocatul care reprezintă, aș spune, este omul care vorbește despre drepturi și libertăți. Dumneaei spunea foarte clar că da, este o preocupare majoră la nivelul Uniunii Europene de a proteja copiii în mediul online. Deci nu este prima noastră... România este prima țară care ia în dezbatere, este o dezbatere la nivel mondial. Statele Unite au deja legi. Deci cred eu că e timpul ca și România să ridice această temă la nivel european, să le dea instrumente europarlamentarilor noștri să spună da, noi ne dorim ca vârsta în online a copiilor noștri este 14-16 ani, așa cum am propus-o eu și să vedem exact ce va ieși din această /.../ Ne dorim un internet sigur pentru copiii noștri.
Realizator: Altfel spus, este timpul să facem ceva. Mulțumesc și așteptăm.
Nicoleta Pauliuc: Mai vreau doar să spun doar atât: că ieri, în momentul în care am terminat conferința, se înscrisese deja, aveam în jur de 15.000 de semnături și le mulțumesc celor care au înțeles să răspundă prezent inițiativei noastre legislative și îi aștept pe români să semneze în platforma Protejăm copiii în mediul online. Mulţumesc foarte mult!
Realizator: Da, mulțumesc ,mulțumesc și eu! Oricum, o protecție care în primul rând trebuie să plece de la părinți. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranța națională din Senatul României.

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare
România 21 Ianuarie 2025, 18:21

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare

USR vrea ca președintele Klaus Iohannis să prezinte un raport privind motivul anulării alegerilor prezidențiale din 24...

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare