Nicolae Iorga şi Lucian Blaga la Radio România
Radiodifuziunea română a început trecerea arhivei proprii în format digital.
Articol de Bogdan Mihai, 01 Noiembrie 2009, 14:19
Societatea Română de Radiodifuziune a lansat oficial primul document digitalizat din Arhiva de Aur a Radioului Public, în ziua împlinirii celor 81 de ani ai Radio România.
Documentul include un fragment prezent în cadrul conferinţelor radiofonice din ciclul "Sfaturi pe întunerec", în care marele istoric Nicolae Iorga vorbeşte despre unităţi organice în viaţa statelor şi a naţiuinilor.
Înregistrarea datează din data de 24 martie 1939.
Cu doi ani în urmă, Radiodifuziunea Română - asumându-şi pe deplin rolul de creator, difuzor şi păstrător de cultură - a lansat public Apelul pentru salvarea memoriei radioului, solicitând opiniei publice să i se alăture în lupta pentru salvarea celei mai vechi arhive media din România, ameninţată nu numai de inevitabila degradare în timp a înregistrarilor, ci şi de numeroase atacuri piratereşti.
Ca urmare a acestui apel, au fost obţinute peste 1.500 de semnături aparţinând personalităţilor din diverse domenii ale vieţii culturale, sociale şi politice: PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preşedinţii Comisiilor pentru Cultură din cele două Camere ale Parlamentului de atunci, Răsvan Popescu, Preşedinte CNA, Andrei Pleşu, prof. dr. acad. Răzvan Theodorescu, acad. Dan Berindei, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian, precum şi reprezentanţilor instituţiilor statului, membri marcanţi ai societăţii civile, academicieni, dascăli, scriitori, jurnalişti şi nenumăraţi artişti.
În urma apelului s-a aprobat alocarea a 4.500.000 de lei, sumă necesară achiziţionării de aparatură pentru transpunerea în format digital a Fonotecii de Aur a Radiodifuzunii.
Până în prezent echipa de proiect a parcurs primele etape şi se găseşte într-o perioadă de testare. Practic, procesul de digitalizare propriu-zis va începe foarte curând, adică în prima parte a anului 2010, şi se va desfăşura pe o perioadă de 15 ani.
În urma procesului de digitalizare şi a valorificării patrimoniului cultural al Fonotecii radio, publicul larg va avea acces la documente, înregistrări audio şi manuscrise semnate de nume importante ale culturii româneşti din perioada interbelică şi până în prezent.
Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica sunt numai câteva din numele sonore care vor prinde viaţă prin concepte editoriale moderne.
Audio: ascultaţi aici conţinutul primelor documente digitalizate din Fonoteca de Aur a Radio România.
Nicolae Iorga - Unităţi organice în viaţa statelor şi naţiunilor
Fragment. Conferinţa radiofonică din ciclul "Sfaturi pe întunerec" (24 martie 1939)
Constantin Argetoianu
Fragment din discursul la funeraliile lui Armand Călinescu (24 septembrie 1939)
Corul radio interpretând "Tatăl Nostru"
Compozitor: Dumitru - Georgescu Kiriac
Dirijor: Ion Croitoru (1940)
Lucian Blaga - Din poezia chineză
Cea mai veche poezie ("Răsare soarele" - 2000 î.e.n)
Poem tradus şi citit de Lucian Blaga (1954)
Teatru radiofonic - D'ale Carnavalului
Autor: Ion Luca Caragiale
Interpretează: Niki Atanasiu, Alexandru Ionescu-Ghibericon, Grigore Vasiliu-Birlic, Marcel Anghelescu, Horaţiu Ionescu, Cella Dima, Carmen Stănescu
Regia artistică: Sică Alexandrescu (1951)