”Nicio școală să nu trebuiască să se închidă”
O prioritate a acestui an școlar este menținerea unităților de învățământ deschise, a declarat noul ministru al învățământului, Ligia Deca.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Octombrie 2022, 08:03
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - O prioritate a acestui an școlar este menținerea unităților de învățământ deschise, indiferent de evoluția crizei economice sau a prețului la energie, a declarat noul ministru al învățământului, Ligia Deca.
Ea a explicat că nu ar trebui să existe probleme cu plata facturilor.
Ligia Deca: ”Există Ordonanța de Urgență a Guvernului 119 per 2022, care specifică faptul că unitățile de învățământ beneficiază de prețuri plafonate pentru consum atât pentru energie electrică, cât și pentru gaz. În esență, orice creștere de facturi pe perioada iernii nu poate surveni decât într-o creștere de consum, nu din creșterile tarifare. Cu toate acestea, Ministerul Educației a purtat deja discuții cu toți inspectorii școlari general pentru a solicita asigurarea condițiilor normale de funcționare și am solicitat execuția bugetară pentru bunuri și servicii și previziunile pentru anul viitor. Din analizele noastre nu există motive de îngrijorare. Dacă sunt cazuri punctuale, atunci acestea trebuie aduse la cunoștința noastră, prin inspectorate, în așa fel încât, la rectificarea bugetară, să asigurăm toate resursele necesare, încât nicio școală să nu trebuiască să închidă, pentru că nu-și poate achita facturile de utilități. ”
În prima conferință de presă de la preluarea mandatului, Ligia Deca a mai anunțat că măsurile din educație introduse anul acesta vor rămâne în vigoare pentru a se asigura predictibilitatea. Ea a explicat că, printre prioritățile mandatului său, se numără și finalizarea legilor educației.
Ligia Deca: ”Am primit peste 9.000 de amendamente, pe care le citim, le analizăm și le acordăm importanța cuvenită. Am început discuții cu specialiști în zonele care mai sunt încă în lucru și care au suscitat interes public: evaluările, măsurile legate de integritate, secțiunile care vizează echitatea în sistemul educațional sau internaționalizarea. Vom armoniza actele normative cu recomandările care susțin calitatea, echitatea, integritatea și, aș sublinia, predictibilitatea în sistemul românesc de educație. O adevărată reformă a sistemului educațional din România ar trebui să înceapă cu un lucru esențial: bucuria elevului și a studentului de a merge la școală. ”
De altfel, ministrul educației, Ligia Deca, a amintit că săptămâna aceasta a avut consultări cu reprezentanții elevilor.
Ea a precizat, tot printre priorități, îndeplinirea țintelor și jaloanelor din PNRR aferente sectorului pe care îl conduce, investiţii de 3,6 miliarde de euro pentru şcoli noi eficiente energetic, dotări moderne şi microbuze şcolare.