"Nerespectarea legilor și a regulilor" au dus la răspândirea pestei porcine
invitatul "Apelului matinal" a fost Ioan Ladoşi, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
Articol de Radio România Actualităţi, 07 Septembrie 2022, 09:26
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (7 septembrie, ora 08:31) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican - România are cele mai multe focare de pestă porcină africană din Europa, în condițiile în care virusul face ravagii, mai ales în estul continentului. Aproape 300 de focare au fost identificate în 18 țări, din care aproximativ 200 sunt în România, iar numărul cazurilor contabilizate în crescătoriile de animale de la începutul anului depășește 70.000.
Cătălin Cîrnu: Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară a lansat a treia campanie de comunicare cu autorități naționale pentru a-i forma pe crescători, veterinari și vânători despre modul de răspândire a bolii. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală a calificat drept alarmantă propagarea pestei porcine africane în Europa, probleme fiind din vestul Rusiei până în Germania și Italia. Discutăm pe acest subiect alături de invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Ioan Ladoşi, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din țara noastră. Bună dimineața!
Ioan Ladoşi: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor!
Cătălin Cîrnu: Din cât am constatat, România este și în acest moment cea mai afectată țară. Ce anume credeți că generează acest număr uriaș de focare de pestă porcină africană?
Ioan Ladoşi: Da, aș vrea să vă spun că noi am comemorat în iulie cinci ani de când țara noastră este afectată de această boală și faptul că dumneavoastră menționați, sesizaţi o situație generală este un un lucru extrem, extrem de bună. Pe de altă parte, noi suntem în top focare din Europa nu de astăzi sau de anul acesta, suntem de la începutul acestei pandemii oribile. În general, în medie, în ultimii cinci ani 90%-95% din cazurile de pestă porcină africană, semnalate în Uniunea Europeană, au fost în permanență în România. Ce anume sau...
Cătălin Cîrnu: De ce, exact?
Ioan Ladoşi: Cărui lucru se datorează? Vă dau un răspuns extrem de simplu. Unu: lipsa regulilor; doi: nerespectarea legilor existente în vigoare și trei: neimplicarea autorităților în forţarea respectării legilor. Acestea sunt cele trei motive principale pentru care boala nu a putut fi stăpânită și nu va fi stăpânită nici în continuare.
Daniela Petrican: Și totuși, producătorii, fermierii pot lua măsuri suplimentare astfel încât să fie stopată extinderea focarelor?
Ioan Ladoşi: În condițiile actuale și în condițiile acestei lipse de măsuri concrete, nu. Este foarte greu de crezut în afară de faptul că fermierii, cei conștienți de pericolul acestei boli, și-au întărit măsurile de protecție a fermelor și a animalelor, este greu de crezut că lucrurile vor merge în spre bine. Să nu uităm că avem o situație aparte față de alte țări din Europa. Practic, jumătate din porcii României se află în ferme, iar cealaltă jumătate se află în gospodăriile populației. Cei care se află în ferme sunt închiși, sunt protejați de garduri și așa mai departe. La nivelul gospodăriilor populației nu se respectă și nu există niciun fel de regulă de creştere care să protejeze mica ferma respectivă.
Cătălin Cîrnu: Și atunci medicii veterinari din sate, din localități, ce rol au?
Ioan Ladoşi: Medici veterinari din sate şi din localități au un rol ca să dea acest subiect, un rol mai degrabă decorativ, pentru că obligația de a-și declara animalele bolnave revine crescătorului. Ori, în situația în care nu există, veterinarul respectiv nu are puterea legală să intre într-o gospodărie, el nu poate decât însoțit de oficialitățile poliției sau așa mai departe./rpatulea/ilapadat
Deci ne bazăm pe declarația pe proprie răspundere a crescătorilor în mai multe privințe, nu numai asupra faptului de a-și declara animalele, ceea ce nu se întâmplă în cele mai multe cazuri, dar mai mult decât atât, se practică un comerț cu animale vii, motiv pentru care acesta este una dintre cauzele principale ale răspândirii bolii.
Daniela Petrican: Bun, și ce efect va avea răspândirea pestei porcine atât asupra fermierilor, dar și asupra consumatorilor din România, în condițiile în care știm că scumpirile sunt scumpiri, de criză alimentară se tot vorbește?
Ioan Ladoşi: Vedeți, din datele oficiale, noi reținem că practic, la ora actuală, consumul național de carne de porc, mă refer evident la la cel cunoscut, adică la cel prin prin comerțul modern, este practic undeva la 20% din consum este din carnea autohtonă, restul diferența de 80% este carne importată și acest procent de carne importată a crescut permanent în ultimii ani, întrucât consumul de carne de porc, ştim foarte bine, este carnea preferată a românului, nu a scăzut. Românul consumă la fel de multă carne ca și în anii trecuţi.
Daniela Petrican: Şi probabil va consuma România de acum înainte mai multă carne de porc din import.
Ioan Ladoşi: Asta este asta este previziunea noastră, mai mult ca sigur că așa se se va întâmpla. Or, aici, să nu uităm aici cine se bucură această situație /.../.
Cătălin Cîrnu: Exact aici e paradoxul. România exporta carne de porc, acum importăm 80%. Este uluitor când constăm aceste repere ale statisticii. De ce s-a ajuns în această situație?
Ioan Ladoşi: S-a ajuns și o să revin la prima dvs. întrebare și la răspunsurile mele mele de atunci: lipsa regulilor, nerespectarea legilor existente, faptul că autoritățile nu se implică în impunerea respectării acestor legi. De altfel, ați făcut precizarea la început că autoritățile de la Bruxelles sunt îngrijorate. Pe bună dreptate. Pesta se răspândește în continuare, dar spre deosebire de România, în celelalte țări s-au luat măsuri extrem, extrem de dure în privința stopării acestui virus. La noi, cu toate că am avut patru audituri de la Bruxelles, de când a s-a răspândit acest virus nenorocit în fermele din România, practic nu s-a respectat niciuna dintre recomandările Uniunii Europene și erau două extrem de simple de realizat. Nu era niciun fel de știință extraordinară. Numărul 1. Toți porcii din România să fie invidualizaţi, adică să aibă acele semne, acei cercei, cum le spun oamenii.
Cătălin Cîrnu: Crotali.
Ioan Ladoşi: Crotalii, exact și numărul doi, să fie sub control, controlul autorităților, să fie transportul animalelor din orice loc înspre orice loc, pentru că la noi boala, cel mai adesea s-a răspândit prin faptul că porcii din zonele de focar, deci din zone de boală, erau...
Cătălin Cîrnu: Erau transportați în altă parte.
Ioan Ladoşi: Erau transportaţi în localități unde nu exista boala.
Cătălin Cîrnu: Da, până la urmă, ne-o facem cu mâna noastră, ca s-o spunem pe româneşte.
Ioan Ladoşi: Absolut.
Cătălin Cîrnu: În condițiile în care, iată, se înmulțește din nou situația, se propagă pesta porcină africană. Rămânem atenți la toate detaliile și ne vom reîntâlni, sper, cu vești bune. Mulțummi pentru discuția purtată cu noi.
Ioan Ladoşi: Cu mare plăcere. Mă bucur că propagați și dumneavoastră nu virusul, ci comunicarea către ascultători.
Cătălin Cîrnu: Da, avem nevoie tocmai pentru a informați corect.