Nereguli descoperite la Hidroelectrica şi Oil Terminal
Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că paguba totală înregistrată de Hidroelectrica de pe urma contractelor cu "băieţii deştepţi" se ridică la 4,5 miliarde de lei. Nereguli au fost descoperite şi la Oil Terminal.
Articol de Ionuţ Dragu, 20 Iulie 2012, 17:15
Paguba totală înregistrată de Hidroelectrica, de pe urma contractelor bilaterale încheiate cu anumite firme pentru furnizarea energiei la preţuri preferenţiale, se ridică la 4,5 miliarde de lei (1,3 milioane de euro), potrivit ministrului economiei, Daniel Chiţoiu.
Evaluarea a fost facută de administratorul judiciar al companiei, care a purtat negocieri cu toţi beneficiarii unor astfel de contracte în ultima perioadă, pentru aducerea preţurilor la nivelul pieţei concurenţiale.
"Hidroelectrica vindea energia electrică în cea mai mare parte prin contracte bilaterale încheiate cu "băieţii deştepţi".
"Paguba societăţii din aceste contracte se ridică la 4,5 miliarde lei (aproximativ 1,2 - 1,3 miliarde euro), aşa cum au fost evaluate de administratorul special şi de cel judiciar", a adăugat Daniel Chiţoiu.
Companiile care renegociază contractele bilaterale cu Hidroelectrica au avut o poziţie refractară faţă de noile condiţii propuse.
Totuşi au existat două excepţii, iar în acest context se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii.
Până la finalul lunii iulie vor fi denunţate şi aceste contracte, potrivit ministrului economiei Daniel Chiţoiu.
"Şi înainte de insolvenţă dar şi pe perioada insolvenţei s-au purtat negocieri cu beneficiarii de contracte bilaterale.
"În toată această perioadă, cu două excepţii, toţi au avut o poziţie refractară, nu au acceptat noile condiţii de negociere, adică preţul de vânzare să fie cel de pe piaţa concurenţială.
"Nu au fost de acord nici cu reducerea cantităţilor. Au fost denunţate trei contracte, cu Europec şi două cu EFT.
"Se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii, urmând ca până la finalul lunii să fie denunţate şi aceste contracte", a afirmat Daniel Chiţoiu.
Ministrul economiei a precizat că administratorul special urmează să aducă Hidroelectrica la "starea normală" până la începutul trimestrului patru din 2012.
Cheltuieli nejustificate la OIl Terminal
Plăţi nejustificate şi cheltuieli efectuate în interes personal, sunt concluzile ce rezultă în urma verificărilor întreprinse de ministerul finanţelor publice şi Curtea de Conturi la compania de stat Oil Terminal, în urma solicitărilor ministrului economiei, Daniel Chiţoiu.
Printre cheltuielile compeniei figurează şi plăţi pentru bijuterii, ace de cravată, vinuri de colecţie sau ceasuri foarte scumpe.
"Plăţi pentru bijuterii de 26.488 de lei precum obiecte de aur, butoni şi ace de cravată de 6.646 de lei, ceas de aur de 1.850 de euro, butoni, ac de cravată, insigne de aur de 2.980 de dolari, vinuri de colecţie de 23.000 de lei, parfumuri de 2.574 de euro, genţi de damă de 10.000 de lei şi alte obiecte din aur de 4.207 lei" a declarat Daniel Chiţoiu.
De asemenea, ministrului economiei, a mai declarat că au mai fost descoperite "contracte nejustificate cu case de avocatură, în sumă de 852.000 de lei".
Daniel Chiţoiu, a precizat că "sumele cheltuite nejustificat vor fi imputate".
De asemenea, au fost constatate, potrivit ministrului, deficienţe privind suplimentarea cheltuielilor companiei şi contractele de închiriere cu diverse societăţi.
Toate acestea se ridică la 227.000 lei, potrivit ministrului economiei, Daniel Chiţoiu.
Licitaţie pentru un contract de 7,7 milioane lei, anulată
Ministerul economiei a mai anunţat că a anulat o licitaţie organizată în cadrul POS CCE câştigată de Ecoinvest SRL Deva, pentru un contract în valoare de 7,7 milioane lei, aprobată în 2011.
Motivul invocat de ministru este legat de întocmirea deficitară a documentelor.
"Am anulat o licitaţie de 7,7 milioane lei, aprobată în 2011, câştigată de Ecoinvest SRL Deva pentru un obiectiv minier din Caraş Severin.
"Am constatat că procedura de licitaţie şi documentele de licitaţie au fost întocmite deficitar şi cu dedicaţie.
"Firma nu avea în obiectul de activitate abilitarea de executare a lucrărilor, experienţă similară în ultimii cinci ani, adică nu rezulta experienţă în închidere şi retehnologizare.
"Toate elementele au condus la anularea licitaţiei, procedurile se reiau pentru acest obiectiv", a declarat Daniel Chiţoiu.
POS CCE este cel mai amplu program derulat de ministerul economiei şi are, potrivit oficialului, cele mai mari probleme şi întârzieri.
Ministrul economiei a precizat că proiectele din cadrul POS CCE au o valoare totală de 2,420 miliarde euro.