Nemţii sunt interesaţi în continuare de România
Transilvania îi interesează în mod special pe investitorii germani datorită numărului mai mare de vorbitori de limba germană, spune ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
13 Noiembrie 2013, 07:30
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, a vizitat marţi Clujul, unde a exprimat interesul investitorilor din ţara sa şi s-a arătat interesat de mai multe proiecte din regiune, inclusiv de noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj Napoca.
După Sibiu, Clujul are o importantă comunitate de vorbitori de limbă germană, inclusiv linii de studiu, în această limbă, la mai multe facultăţi ale Universităţii Babeş-Bolyai.
Ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai universităţilor clujene şi ai mediului administrativ.
El le-a transmis acestora că investitorii germani sunt interesaţi, în continuare, de România.
Transilvania îi interesează în mod special pe investitorii germani datorită numărului mai mare de vorbitori de limba germană, datorită calităţii educaţiei oferită de universităţile clujene, dar şi faptului că unităţile de producţie din această zonă a ţării sunt situate relativ aproape de reţelele europene de autostrăzi - spune ambasadorul Werner Hans Lauk.
"Cred că au ales să investească în Transilvania pentru că au avut parte de nişte condiţii foarte bune. În primul rând, posibilitatea de a avea acces la reţeaua europeană de autostrăzi.
"Este vorba de conectivitate, apoi posibilitatea de a avea acces la o forţă de muncă înaltă calificată la toate nivelurile, iar în al treilea rând, aici se află descendenţii unor comunităţi germane care reprezintă un pod cultural foarte bun", a declarat Werner Hans Lauk.
În Cluj-Napoca, oamenii de afaceri germani au creat numeroase locuri de muncă bine plătite, spune primarul Emil Boc.
"Este un fenomen. Acum, nu pot să nominalizez un investitor concret sau altul. Şi domnul ambasador mi-a spus aceeaşi informaţie, pe care am primit-o şi eu.
"De exemplu, există tot mai multe situaţii, în care firme care şi-au stabilit, în decursul timpului, sediul, în China, în sudul Chinei, de exemplu, datorită costului forţei de muncă de acolo, îşi caută o relocare, în altă parte, fie în Asia, dar mai ales în Europa, în ţările de proximitate Germaniei, iar Clujul este una din zonele de mare interes pentru Germania", a spus Emil Boc.
Germania este cel mai mare partener comercial al companiilor din Transilvania.
De asemenea, cele mai mari investiţii anunţate în ultima perioadă în Transilvania sunt germane.
Este vorba de o fabrică de componente electronice în valoare de 77 de milioane de euro, deja ridicată în comuna clujeană Jucu, dar şi de o viitoare fabrică de cutii de viteze pentru maşini de lux, în valoare de 300 de milioane de euro, care va fi ridicată în oraşul Sebeş din judeţul Alba.