Nelu Tătaru: Vina pentru tragedia de la Piatra Neamț este una colectivă
Ministrul Nelu Tătaru a declarat azi-noapte, la Iași, că este nevoie de o reevaluare a acestuia de la capacitatea de tratament la tot ce înseamnă management.
Articol de Radiojurnal, 15 Noiembrie 2020, 10:08
Incendiul readuce în discuție starea sistemului medical românesc.
Ministrul Nelu Tătaru a declarat azi-noapte, la Iași, că este nevoie de o reevaluare a acestuia de la capacitatea de tratament la tot ce înseamnă management.
În opinia sa, vina pentru tragedia de la Piatra Neamț este una colectivă.
Nelu Tătaru: Pentru o situație de peste 30 de ani și pentru autoritățile locale și neimplicare cred că suntem vinovați toți din această țară, nu numai sistemul medical și nu numai autoritățile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală.
Peste 150 de persoane cu 35 de mijloace tehnice au acționat la incendiul din Piatra Neamț
Peste 150 de persoane cu 35 de mijloace tehnice au acționat pentru stingerea focului izbucnit la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț.
Deocamdată, cauzele incendiului nu sunt cunoscute, iar autoritățile au început mai multe anchete. Corespondentul RRA Geanina Buftea este acum în direct și ne spune despre ce este vorba. Bună dimineața!
Reporter: Bună dimineața! Aseară, în jurul orei 19:00, pompierii au fost anunțați de producerea incendiului.
În aproximativ cinci minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifestă cu flacără și degajări mari de fum la secția de terapie intensivă, în cele două saloane aflate la etajul doi al spitalului. Prioritatea a fost salvarea persoanelor surprinse de incendiu.
Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incediului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la rpimirea apelului. Pentru gestionarea eficientă a situației, a fost activat planul roșu de intervenție. Pentru optimizarea misiunii, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate.
Din păcate, s-a constatat decesul celor opt persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celellate opt aflate în salonul alăturat au fost duse la unitatea de primiri urgențe a spitalului.
Din nefericire, două dintre acestea, deja aflate în stare critică din cauza infectării cu SARS-CoV-2, au decedat. La intervenție au participat 150 de pompieri, medici și asistenți de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, Iași, Bacău, Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul "Sfântul Spiridon" Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.
Totodată, Poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Și familiile decedaților au fost anunțate. În acest moment, ancheta este preluată de Parchetul General, iar două comisii trebuie să verifice cauza incendiului, dar și autorizațiile pe care ar fi trebuit să le aibă spitalul.
Aseară, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a venit într-o vizită-fulger la spital, să vadă exactnivelul dezastrului. Acesta s-a întâlnit cu personalul și managerul spitalului, fiind luate pe loc și câteva decizii.
Nelu Tătaru: Va merge în Belgia, la Spitalul Militar Regina Astrid, la clinica de arsuri. În această perioadă, spitalul nu primea din exterior, dar am avut aceste discuții, împreună și cu premierul, și au acceptat transferul. Este un profesionist, colegi de facultate, își face meseria, după cum am văzut și în această seară, încercând să salveze și acei pacienți.
(RS)