Neînţelegeri între fermieri privind colectarea laptelui
Fermierii susţin că nu au fost dispuşi să se asocieze pentru a putea beneficia de banii necesari cumpărării tancurilor de răcire a laptelui.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 23 Aprilie 2014, 14:35
Programul pentru fermieri privind achiziţia tancurilor de răcire a laptelui pare să fie un eşec, potrivit relatărilor presei locale din mai multe judeţe, aceasta în ciuda insistenţelor Ministerului Agriculturii care a prelungit termenele de depunere a cererilor şi a încheiat protocoale cu procesatorii de lapte pentru preluarea materiei prime colectate în aceste tancuri de răcire.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât începând cu data de 1 ianuarie 2014 nu se mai poate livra lapte neconform.
Cu o singură excepţie, toate primăriile sălăjene au ratat accesarea fondurilor oferite în cadrul acestui program.
Valentin Duca de la Direcţia Agricolă Sălaj spune că o singură localitate din judeţ a solicitat un tanc de răcire.
"La nivel de judeţ, avem o singură localitate din judeţ care şi-a făcut cereri pentru a-şi procura un tanc de răcire. Şi cred că 5000 de euro a fost pentru un tanc de răcire, cred că e ceva, o subvenţie şi aia, 5000 de euro gratuiţi pentru a procura un tanc de răcire", a spus Valentin Duca.
"Eu duc laptele, dar fiecare are o metodă de a mulge, mai igienic sau mai puţin igienic"
Refuzul banilor este pus pe seama unor neînţelegeri între fermieri.
"La un tanc de răcire e nevoie de o persoană care să înregistreze laptele pe care îl aduc cei din asociaţia crescătorilor de bovine din localitatea respectivă şi problema de plată a omului. Şi pe urmă e altă problemă, domne', eu duc lapte, dar fiecare proprietar are o anumită metodă de a mulge, mai puţin igienic sau mai igienic.
"În condiţiile în care duc laptele acolo, se face o analiză. Şi dacă nu iese la analize cum trebuie, ce facem cu laptele? Deci, neîncrederea oamenilor în acest sistem şi, în special, neîncrederea faţă de ceilalţi producători agricoli", a afirmat Valentin Duca.
De cealaltă parte, fermierii susţin că nu au fost dispuşi să se asocieze pentru a putea beneficia de banii necesari cumpărării tancurilor.
Cei mai mulţi fermieri consideră că asocierea nu le este de folos.
"Nu-i văd rostul, nu văd la ce să înfiinţeze. Niciodată nu o să fiu de acord să plătesc ceva inutil", spune un fermier.
Primăriile au refuzat subvenţia, deşi Sălajul îşi asigură cea mai mare parte a necesarului de lapte pentru consum din judeţele învecinate.