Neîncrederea în justiţie "vine de la practica neunitară"
Procurorul general, Laura Codruţa Kövesi, consideră că dispunerea de pedepse diferite pentru situaţii similare ar trebui să fie în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii şi a tuturor instituţiilor de profil.
Articol de Paul Poteraşi, 17 Februarie 2012, 18:00
Procurorul general, Laura Codruţa Kövesi, consideră că principalul motiv al neîncrederii oamenilor, în sistem, este practica judiciară neunitară.
De asemenea, dispunerea de pedepse diferite pentru situaţii similare ar trebui să fie în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii şi a tuturor instituţiilor de profil - a mai apreciazat şeful ministerului public.
Pe de altă parte, Laura Codruţa Kövesi a declarat, la Radio România, că o modificare legislativă a răspunderii pentru conflictul de interese, în care anumite categorii de persoane ar putea fi scoase de sub incidenţa acestor infracţiuni, nu este binevenită.
"Pe acest segment de activitate, al infracţiunilor de conflict de interese, colegii de la Parchetul Curţii de Apel Cluj au făcut cinci rechizitorii, dar, în niciunul, sesizarea nu a venit de la ANI.
"A fost o activitate proprie, a procurorilor. Este interesant să vedem cum vor soluţiona instanţele aceste cauze, iar protocolul încheiat cu ANI, în ceea ce priveşte conflictul de interese, ne permite să monitorizăm foarte atent ceea ce se întâmplă", a adăugat Laura Codruţa Kövesi.
Procurorul general a mai spus că aşteaptă, de la Consiliul Superior al Magistraturii, rezultate mai eficiente, cu privire la Inspecţia Judiciară, integritate şi decizii luate cu majoritate de voturi, la nivelul CSM.
Procurorul general Laura Codruţa Kövesi a participat vineri, alături de trei membri ai CSM, la şedinţa de bilanţ a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Ciprian Iancu, în ceea ce priveşte activitatea procurorilor clujeni, procurorul general a spus că rezultatele sunt deosebite.
Laura Codruţa Kövesi a vorbit şi despre lipsa de personal din sistem şi a afirmat că ar fi oportună organizarea mai multor concursuri de admitere în sistem, iar intrarea în vigoarea a noilor coduri va rezolva parţial această problemă.
Procurorul a adăugat că una din marile probleme cu care se confruntă procurorii români este faptul că volumul de muncă este mult prea mare.
Mai exact, Laura Codruţa Kövesi a afirmat că, dacă nu s-ar mai înregistra alte dosare în acest an, totuşi nu ar putea fi rezolvate cele care au fost depuse deja.
Un mare ajutor pentru diminuarea acestui volum de muncă, a spus Laura Codruţa Kövesi, este şi introducerea noilor instituţii.
Procurorul general a mai vorbit despre un exces de incriminare, respectiv faptul că o serie de infracţiuni, mai ales cele minore, ar putea fi transpuse în contravenţii.
Ascultaţi interviul integral aici.