Negocierile pe noul Cod al Muncii, fără rezultat
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul unor noi discuţii cu sindicatele şi patronatele, că executivul doreşte să îşi asume răspunderea în parlament pe noul Cod al Muncii. Sindicatele ameninţă cu proteste.
Articol de Diana Domenico, 25 Februarie 2011, 19:27
Executivul va termina noul Cod al Muncii la sfârşitul acestei săptămâni, astfel încât în prima parte a săptămânii viitoare să-l poată trimite în parlament.
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul unor noi discuţii cu sindicatele şi patronatele, că rămâne neschimbată intenţia executivului de a-şi angaja răspunderea pe actul normativ.
În timp ce premierul s-a arătat dispus să integreze în forma finală a codului două propuneri ale sindicatelor, acestea au plecat de la întâlnire nemulţumite şi ameninţând cu proteste.
Nici la discuţiile de vineri, sindicatele, patronatele, ministrul muncii, Ioan Botiş, şi premierul Emil Boc nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte proiectul Codului Muncii, deşi a fost ultima întâlnire pe această temă, înainte ca documentul să ajungă în parlament.
Sindicatele l-au acuzat pe ministrul muncii de inflexibilitate, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declarând că multe dintre modificările propuse de guvern schimbă filozofia relaţiilor dintre salariaţi şi angajatori şi a relaţiei dintre partenerii sociali.
"Deci la angajator, pe baza faptului că nu mai există contract colectiv de muncă unic, la nivel naţional, au înregistrat contracte individuale de muncă, modificându-le nivelul de salarizare, de la nivelul prevăzut prin contract, datorită grilei minimale, au trecut 670 - 700 de lei, minimum pe economie, care nu face decât să crească numărul de evazionişti", a declarat Bogdan Hossu.
Nemulţumirea sindicatelor se referă şi la extinderea perioadei de angajare pe perioadă determinată sau la introducerea unor obiective de performanţă care sunt dreptul exclusiv al patronului, toate conducând la o formă de sclavagism pe piaţa muncii, mai spun sindicatele.
Maxim "48 de ore pe săptămână"
Pentru a combate ideea, premierul Emil Boc a ţinut să precizeze că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Prin excepţie, aceasta poate fi prelungită, cu condiţia ca media orelor lucrate, calucată pe o perioadă de referinţă de patru luni, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Premierul a adăugat că există câteva propuneri venite din partera sindicatelor care ar putea fi acceptate, precum cea a delegării sau a reabilitării de drept.
"Foarte multe discuţii sunt concentrate pe drepturile sindicatelor.
"Noi nu facem un cod al muncii doar pentru sindicate, iar teama sindicatelor că îşi pierd influenţa şi puterea la nivel naţional i-a determinat să fie uneori mai agresivi decât altădată", a precizat Emil Boc.
În rândul patronatelor, părerile sunt împârţite, deşi mulţi lideri susţin că proiectul Codului Muncii, prezentat de executiv, ar dezechilibra piaţa muncii.
"Patronatele de la CFR au spus că susţin integral varianta guvernului.
"Noi susţinem acea variantă pe care am negociat-o cu confederaţiile naţionale", a spus preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci.
Liderii sindicali au anunţat că o primă acţiune de protest va fi organizată sâmbătă, la Congresul UDMR, când va fi prezentat un document prin care reprezentanţii partidului vor fi avertizaţi că salariaţii din România trebuie respectaţi.