Negocieri sindicate-guvern pe legea salarizării unitare
Sindicatele şi guvernul nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în privinţa noii legi a salarizării unitare, iar discuţiile pe marginea proiectului se prelungesc.
Articol de Diana Domenico, 19 Octombrie 2010, 18:44
Primii care s-au prezentat au fost sindicaliştii din educaţie, care au obţinut o serie de promisiuni în urma întâlnirii de marţi, cum ar fi creşterea salariilor debutanţilor.
Sindicaliştii din administraţie sunt şi ei nemulţumiţi de salariile care le-ar reveni.
Sindicatele au primit promisiunea de majorare a coeficienţilor pentru cadrele didactice debutante şi deci de creştere a salariilor tinerilor care intră în sistemul educaţional.
Astfel, au cerut un coeficient de 2,5 pe o scară de la 1 la 15, comparativ cu 1,9, cât prevede actualul proiect. În plus, au solicitat ca un profesor cu vechime şi toate gradele să fie plasat la jumătatea grilei de salarizare.
Până se concretizează aceste promisiuni, protestele de la ministerul învăţământului vor continua, mai ales că sindicatele cer şi revenirea la salariile din iunie, adică la cele primite înainte de aplicarea diminuării cu 25%.
În plus, nu sunt de acord cu asumarea răspunderii de către guvern pe legea educaţiei.
Joi, va fi prezentată forma finală a legii cadru de salarizare unitară pentru 2011, care va stabili dacă măsurile de austeritate se vor menţine şi la anul.
Anton Hadăr, liderul Federaţiei Alma Mater spune că s-a promis "o creştere stimulatoare în ceea ce priveşte intrarea în sistem. Acest lucru îl vom vedea joi".
De asemenea, Anton Hadăr mai spune că protestele vor continua până la apariţia rezultatelor, anunţând totodată că toate confederaţiile vor participa pe 27 la un protest naţional.
Sindicatele din administraţie cer un alt raport de salarizare
Sindicatele din administraţie, chemate şi ele la negocieri, propun ca raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar să fie de la 1 la 12, şi nu 1 la 15, iar coeficientul 1 din grilă să reprezinte valoarea salariului minim pe economie şi nu mai puţin.
În plus, vor ca în 2011 salariile să revină la valoarea din decembrie 2009.
Liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Romel Neagu, spune că negocierile sunt doar pentru a mima dialogul social.
"De schimbat, nu mai schimbă nimic", spune Romel Neagu.
Noi am făcut aceste scrieri de multă vreme, ele nu se reflectă în legea salarizării, nici în grile şi nici nu am văzut intenţii de luare în considerare.
Confederaţiile sindicale ar putea organiza în Bucureşti un miting comun în ziua votării moţiunii de cenzură, adică pe data de 27 ocotmbrie.