Negocieri pentru un nou proiect a legii sănătăţii
Ministerul sănătăţii a demarat seria de dezbateri pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar.
Articol de Paul Poteraşi, 26 Ianuarie 2012, 17:44
Fiecare participant la discuţiile de la ministerul sănătăţii privind noul proiect al legii sănătăţii va primi câte un chestionar cu toate variantele de lucru referitoare la temele şi principiile discutate, pentru a vedea care este varianta care va fi acceptată în procentul cel mai mare.
Ministerul sănătăţii a demarat, joi, seria de dezbateri pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor.
Prima întâlnire a avut loc cu profesioniştii din sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România şi Colegiul Medicilor Dentişti din România.
Citiţi şi: |
Calendarul consultărilor. |
"Scopul acestor consultări va fi acela de a cunoaşte aşteptările tuturor celor implicaţi în funcţionarea sistemului sanitar, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile asupra acestui subiect.
"Principalele teme şi principii de la care pornim discuţia au rămas aceleaşi, şi anume care este ponderea sistemului privat în sistemul de asigurări de sănătate, organizarea spitalelor cu principalul scop ca personalul medical să nu mai fie personal bugetar, dar şi controlul calităţii serviciilor medicale", a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în ministerul sănătăţii.
Secretarul de stat a mai precizat că sunt mai multe variante care pot fi luate în discuţie.
"Vom propune fiecărui participant la discuţii un chestionar cu toate aceste variante şi vom vedea care este varianta care va fi acceptată în procentul cel mai mare", a mai spus Vasile Cepoi.
Reprezentanţii medicilor şi farmaciştilor au declarat în timpul întâlnirii că doresc o participare reală la dezbateri.
"Dorim o participare reală la dezbateri pentru că cea mai importantă lege a României trebuie să ţină seama de expertiza celor care lucrează în sistem, dar şi de gradul de suportabilitate şi acceptabilitate al cetăţenilor.
"De asemenea, problema privat-public va fi determinată de filosofia sistemului, şi anume câtă responsabilitate socială îşi asumă statul şi câtă responsabilitate va avea cetăţeanul.
"Aceasta va fi stabilită în funcţie de pachetul de bază", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof dr. Vasile Astărăstoae.