Negocieri eşuate între poliţişti şi minister
Purtătorul de cuvânt al ministerului administraţiei şi internelor a declarat că disponibilizările sunt necesare. Sindicatele s-au arătat nemulţumiţi de inflexibilitate specialiştilor din minister.
Articol de Adrian Cristea, 14 Iunie 2011, 19:00
Criteriile după care vor fi făcute disponibilizările miilor de angajaţi de la ministerul administraţiei şi internelor nu sunt încă stabilite, iar discuţiile cu sindicatele trenează.
Marţi a avut loc prima întâlnire de lucru de la minister, iar negocierile s-au încheiat fără nici un progres.
Următoarea întâlnire va fi stabilită în funcţie de programul ministrului.
Până atunci sindicatele fac propuneri pentru ca disponibilizările să aibă efecte cât mai puţin dure.
Schimbarea statutului poliţistului aprobată de Camera Deputaţilor îi dă puteri sporite ministerului, în primul rând să facă mai uşor concedieri, reclamau zilele trecute la protestele de stradă angajaţii de la interne.
Acum ei încearcă să-i convingă pe reprezentanţii ministerului să adopte soluţiile pe care ei le propun.
Mai bine de patru ore au durat discuţiile de marţi între sindicalişti şi reprezentanţii ministerului de interne.
Soluţiile alternative oferite de sindicate
Chiar dacă nu s-a ajuns la o înţelegere, sindicatele susţin în continuare soluţiile alternative pentru disponibilizările anunţate.
Acestea ar fi autosuspendarea poliţiştilor cu posibilitatea de a reintra în sistem după doi sau trei ani, pensionarea celor care îndeplinesc criteriile cu acordarea de salarii compensatorii în următorii trei ani şi scutirea de la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru absolvenţii şcolilor de poliţie care demisionează înainte de terminarea contractului de muncă.
În urma negocierilor de marţi, sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de lipsa de flexibilitate a specialiştilor din minister.
"Noi ne-am menţinut punctul nostru de vedere pe suspendarea din activitate a raportului de serviciu pentru o perioadă de doi-trei ani pentru că este o soluţie cea mai viabilă şi legală, din punct de vedere financiar pentru că, în situaţia în care se vor suspenda, nici un poliţist nu va beneficia de nici un drept pe această perioadă.
"Însă, dacă îi vom disponibiliza, instituţia va plăti circa 50% - 60% din ultimul salariu pe o perioadă de nouă luni de zile, plus alte cheltuieli suplimentare pentru reconversia profesional", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marin Gruia.
Disponibilizările "sunt necesare"
Purtătorul de cuvânt al ministerului administraţiei şi internelor, Marius Militaru, a declarat că pentru succesul reformei din minister, disponibilizările sunt necesare şi că unul dintre obiectivele grupului de lucru este stabilirea unor criterii cât mai transparente.
"Au fost abordate aspecte legate de procesul de disponibilizare şi a fost dezbătută în special propunerea Ministerului de Interne de stabilire a examenului profesional ca modalitate de selectare a personalului.
"Este un grup de lucru care lucrează la stabilirea unor criterii şi la o modalitate corectă, transparentă, petntru că acesta este cuvântul care trebuie să definească şi va defini acest proces de disponibilizare", a declarat Marius Militaru.
Ministrul de interne Traian Igaş a dat asigurări marţi, cu prilejul unei conferinţe privind progresul României şi Bulgariei în vederea aderării la spaţiul Schengen, că disponibilizările nu vor afecta cu nimic securizarea frontierelor.
Ajutorul pentru poliţiştii care vor fi concediaţi în perioada următoare ar putea veni de la ministerul afacerilor externe.
Ministrul Teodor Baconshi a comunicat disponibilitatea MAE de a angaja ca funcţionari consulari o parte din poliţiştii care vor rămâne fără loc de muncă în viitorul apropiat.