Nedeia Sânzâienelor
Aproape că nu este sărbătoare de peste an mai plină de tradiții ca Sânzâienele, solstițiului de vară, și nici momârlanii din Valea Jiului nu duc lipsă de datini specifice.
Articol de Ilie Pintea, 24 Iunie 2015, 16:35
Aproape că nu este sărbătoare de peste an mai plină de tradiții ca Sânzâienele, solstițiului de vară, și nici momârlanii din Valea Jiului nu duc lipsă de datini specifice acestei zile speciale.
Ca orice sărbătoare importantă a acestei comunități, ziua de Sânzâiene a fost celebrată astăzi printr-o nedeie care are loc an de an în Straja, și la care turiștii care ajung în stațiunea din munții Vâlcan îi pot vedea pe momârlani la ei acasă.
Nedeia Sânzâienelor a fost pentru mult timp întreruptă, obiceiurile celor de aici fiind supuse rigorilor unei epoci care nu era de acord întrunirile publice, dar a fost reluată de câțiva ani datorită lui Emil Părău, un promotor al turismului și al tradiției, care spune că nedeia de pe munte are rădăcini mult mai vechi decât s-ar putea crede.
”Există documente care atestă această nedeie în jurul anilor 1520, când ciobanii din Novaci se întâlneau cu cei din Valea Jiului. Astfel de nedei mai aveau loc și în Retezat sau în Parâng, tot ca un prilej de a se vedea crescătorii de animale și de a face schimburi com,erciale ori pur și simplu ca să petreacă împreună”, a spus Emil Părău.
De când s-a reluat nedeia din Straja, punctul culminant al evenimentului e concursul de cai, pe care Emil Părău îl organizează în fiecare an ca să le dea prilejul concurenților să își etaleze cabalinele.
Anul acesta, la concurs au luat parte aproape 30 de călăreți, care și-au împodobit caii cu panglici tricolore.
După nedeia din Straja, cel mai important eveniment de felul acesta va avea loc în Parâng, de ziua Sfintei Maria, pentru că toate sărbătorile momârlanilor sunt în strînsă legătură cu calendarul bisericii.