Neclarități ale legii dării în plată în lipsa normelor de aplicare
Notarii ar putea avea săptămâna viitoare un răspuns de la finanţe cu privire la legea dării în plată, despre care susţin că nu o pot aplica în lipsa unor norme metodologice.
13 Mai 2016, 21:46
Notarii ar putea avea săptămâna viitoare un răspuns din partea Ministerului de Finanţe cu privire la legea dării în plată, intrată vineri în vigoare şi despre care susţin că nu o pot aplica în lipsa unor norme metodologice.
Principala lor nelămurire este acum dacă şi cum se calculează impozitul de 2% pentru bunul la care s-a renunţat.
Iniţiatorii actului normativ transmit, însă, că în acest caz, nu este vorba despre o tranzacţie de vânzare-cumpărare la finele căreia cineva are un beneficiu; aşadar, nu se impune o astfel de plată către Stat.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş preferă să se abţină de la un comentariu asupra acuzelor venite din partea notarilor, nemulţumiţi că legea dării în plată nu beneficiază deocamdată de norme metodologice.
El spune însă, că actul normativ va putea fi aplicat după clarificarea procedurii de calcul al impozitului, perceput - din punctul său de vedere - persoanei care cedează bunul.
"Este evident că nefiind o scutire, darea în plată generează un venit impozabil pentru cel care dă cheile, cum se zice.
"Trebuie să clarificăm la ce bază se calculează acel procent de 2%. Poate fi valoarea creanţei pentru care se face darea în plată, sau valoarea de piaţă a bunului, dar cred că, mai degrabă, va fi vorba despre valoarea creanţei pentru care se face darea în plată.
"Răspunsul va fi dat Camerei Notarilor probabil săptămâna viitoare, pentru ca să ştie şi dânşii ce au de făcut", spune Gabriel Biriş.
Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, îl contrazice însă şi susţine că actul normativ a fost gândit pentru a elibera un client de povara unei datorii.
În consecinţă, el spune că impozitul de 2% nu-şi are rostul într-o astfel de situaţie şi cu atât mai mult nu se justifică aplicarea lui persoanei care predă cheile.
În privinţa normelor metodologice, Gheorghe Piperea consideră că nu este nevoie de ele, întrucât în codul fiscal se află răspunsurile pentru toate întrebările posibile.
"La darea în plată nu se primeşte un preţ, ci dimpotrivă, se şterge o datorie, în schimbul trasferului dreptului de proprietate.
"În opinia mea, acel impozit nu e datorat!
"De altfel, ar fi şi ciudat să pui un impozit pe o sumă care este umflată de nu ştiu câte ori de o bancă, una care a introdus clauze abuzive în contracte şi care a făcut ca un cost al creditului să fie triplu faţă de normal.
"Nu se poate impune un impozit pe o ilegalitate. Dacă este să se perceapă acest impozit, trebuie să fie perceput de la bancă pentru bunul motiv că banca primeşte în proprietate o valoare.
"Dar dincolo de asta, lucrurile acestea nu sunt reglementate de legea 77 / 2016 pentru că nu îşi propune aşa ceva, ci sunt reglementate de Codul Fiscal", spune la RRA Gheorghe Piperea.
Primele dări în plată se vor definitiva peste 30 de zile, în 13 iunie, dacă băncile de pe piaţa românească nu vor invoca excepţii de neconstituţionalitate, aşa cum de altfel a şi anunţat una dintre ele.
Deocamdată, se ştie că cele mai importante şi-au majorat deja avansurile cerute la creditele ipotecare acordate.