Navigaţia pe Dunăre, dificilă, din cauza scăderii accentuale a cotelor
Situaţia nu se va îmbunătăţi nici în următoarele zile, întrucât prognoza hidrologilor indică o scădere continuă a nivelului Dunării pentru încă cel puţin o săptămână.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 12 August 2015, 18:56
Navigaţia pe anumite sectoare ale Dunării se desfăşoară cu dificultate din cauza scăderii accentuale a cotelor fluviului, anunţă Autoritatea Navală Română.
Transportatorii sunt obligaţi să reducă încărcătura convoaielor şi viteza de deplasare, mai ales în punctele critice.
Navele cu pescaje mai mari transferă o parte din marfă pe ambarcaţiuni mai mici, pentru a putea traversa zonele cu adâncime mai mică.
Cele mai multe probleme se înregistrează la Bechet şi Zimnicea, unde peste 70 de nave au format convoaie.
Cele mai mari probleme de navigaţie se înregistrează pe Dunărea fluvială, pe segmentul Zimnicea-Belene, zonă aflată sub administrarea autorităţiloe bulgare.
Acolo, din cauza nivelului scăzut al Dunării, şenalul navigabil se îngustează, fapt care afectează trecerea barjelor cu marfă, spune Corneliu Carp, inginer-şef în cadrul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi.
Directorul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Marius Luigi Giubrei, explică în ce fel sunt afectaţi transportatorii pe Dunărea fluvială.
"Navele care transportă mărfuri dinspre Constanţa către Serbia, Austria sau chiar şi România, zona de sus, sunt afectate de scăderea brusc a Dunării, ei nu mai pot încărca unităţile de transport la capacitatea normală a acestora, deci trebuie încărcate la o capacitate mai mică", spune Marius Luigi Giubrei.
Deocamdată, pe Dunărea maritimă nu sunt probleme în asigurarea adâncimilor necesare navigaţiei, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos făcând dragări în cotul Prutului în zona Isaccea.
Situaţia nu se va îmbunătăţi nici în următoarele zile, întrucât prognoza hidrologilor indică o scădere continuă a nivelului Dunării pentru încă cel puţin o săptămână.