Nașterea prematură "este periculoasă pentru bebeluși"
Anul trecut, în judetul Botoșani, din cei 2.680 de nou-născuți, 269 au venit pe lume înainte de termen și aproape patru sute dintre ei au avut nevoie de terapie intensivă.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 07 August 2014, 11:08
În judetul Botoșani, anul trecut, 269 de copii din cei 2.680 născuți au venit pe lume înainte de termen și 398 au avut nevoie de terapie intensivă.
"Maternitatea Botoșani deservește întregul județ. Ne vin prematuri din tot județul, începând le al 1.500 de grame, au venit și mai mici.
"Un bebeluș de 1.500 de grame va sta la incubator aproape două luni, până să ajungă lângă mama lui", susține medicul pediatru Dana Burlacu.
Decese cauzate de complicaţii
Medicii neonatologi avertizează ca nașterea prematură este periculoasă pentru bebeluși. Anul trecut au fost înregistrate 19 decese din cauza complicațiilor.
"Nașterea prematură este considerată de la 26 de săptămâni. Patologia lor este foarte încărcată. În primul rând patologie pulmonară. Complicațile sunt majore, hemoragice- apare hemoragia cerebrală, pulmonară sau de alt tip", spune medicul neonatolog Rodica Tănăsache.
Fenomenul este monitorizat si de Organizația Salvați Copiii, care derulează, împreună cu autoritățile sanitare din mai multe județe ale țării, programe de informare și educare a populației din zone vulnerabile, cu precădere în mediul rural.
"Sunt mame cu un nivel de educație foarte scăzut, nu știu cum să își îngrijească sarcina, nu sunt în evidența unui medic de familie, nu știu să se alimenteze", spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației "Salvati Copiii".
Aceasta susține că o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
Incubatoare, donate maternităţilor
Recent, Organizația Salvați Copiii a donat Maternității Botoșani un incubator performant pentru nou-născuți în valoare de 10.000 de euro.
Aparatul asigură copilului echilibrul termic și condiții asemănătoare cu cele din uterul mamei timp de două luni.
Astfel de donații au fost făcute în 15 maternități din țară.
În România, la fiecare 5 ore moare un copil mai mic de un an. Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană în topul mortalitatii infantile, cu o rată de 9 copii la 1.000 născuți vii, potrivit statisticilor prezentate de Organizația Salvați Copiii.
Deși în scădere față de anii precedenți aceasta este cauzată, în principal, de nașterile premature.