"N-am aplaudat şi n-am contestat" alegerea lui Ceauşescu
Nicolae Ceauşescu ar fi ajuns la conducerea partidului comuniştilor în pofida dorinţei fostului lider Gheorghe Gheorghiu Dej.
26 Ianuarie 2011, 12:06
Mai mulţi nomenclaturişti din anii '60 ai secolului trecut au declarat după 1990 că succesorul lui Gheorghe Gheorghiu Dej la conducerea Partidului Muncitoresc Român ar fi trebuit să fie Gheorghe Apostol.
Unul dintre membrii supleanţi de atunci ai Biroului Politic al partidului, Alexandru Bîrlădeanu, a susţinut că la moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej (1965) liderii comunişti au discutat două candidaturi la succesiune: Gheorghe Apostol şi Nicolae Ceauşescu. Dintre cei doi, primul ar fi avut cele mai mari şanse pentru că reprezenta "cea mai bună soluţie politică" şi era "un om cinstit, un om destul de bun, nu atât de egoist, atât de pripit cum era Ceauşescu".
"După şedinţa care a durat cam o oră, membrii Biroului au ieşit şi Maurer, spre stupoarea mea şi cred că şi a altora, anunţă: “Iată, noi ne-am sfătuit în Biroul Politic şi-l propunem în locul lui Dej pe Nicu Ceauşescu. Este tânăr, este energic…” a spus el câteva cuvinte elogioase", a povestit Alexandru Bârlădeanu într-un interviu pentru Radio România din 1995.
"Toţi am tăcut din gură. Nici n-am aplaudat, nici n-am contestat. Aşa a rămas Ceauşescu ales de Biroul Politic să ţină locul lui Gheorghiu Dej", a declarat Alexandru Bîrlădeanu.
El a mai spus şi că votul hotărâtor ar fi fost al lui Gheorghe Maurer.
"Nu ştiam nici cum gândeşte, nici cât gândeşte"
Într-un interviu pentru Radio România acordat în 1994, Gheorghe Maurer a spus că Gheorghiu Dej l-a rugat în ultimele luni de viaţă "să aibă grijă de alegerea lui Gheorghe Apostol". Gheorghe Maurer a spus şi că "toţi bătrânii din Biroul Politic au fost de acord" ca Apostol să fie succesorul lui Gheorghe Gheorghiu Dej.
Întrebat dacă Nicolae Ceauşescu reprezenta o soluţie bună la succesiune, Gheorghe Maurer a spus că "nu era cea mai bună soluţie", ci "soluţia acceptabilă".
"N-am discutat cu el (n.r. cu Ceauşescu) niciodată. Dej mi-a spus că-i muncitor, că nu bea, că-şi vede de treabă, asta ştiam despre Ceauşescu, aşa încât nu ştiam nici cum gândeşte, nici cât gândeşte, nici cât nu gândeşte", declara Gheorghe Maurer în 1994.
Audio: Alexandru Bîrlădeanu despre anunţul privind succesorul lui Gheorghe Gheorghiu Dej.
Audio: Gheorghe Maurer despre "soluţia acceptabilă Nicolae Ceauşescu".
Mai multe despre momentul preluării puterii de către Nicolae Ceauşescu puteţi găsi în documentarul RADOR realizat în colaborare cu Centrul de Istorie Orală al Radio România.
Comemorat la cimitir
Câteva zeci de oameni au vrut să marcheze şi anul acesta la cimitirul Ghencea din Bucureşti împlinirea a 93 de ani de la naşterea fostului lider comunist Nicolae Ceauşescu. Participanţii au depus coroane de flori la mormânt şi au ţinut discursuri despre regimul comunist şi fostul dictator.
Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat de la putere în decembrie 1989. El şi soţia sa Elena Ceauşescu au fost judecaţi "pentru genocid", condamnaţi la moarte şi executaţi pe 25 decembrie 1989.
Nicolae Ceauşescu s-a născut în oraşul Scorniceşti, judeţul Olt, pe data de 26 ianuarie 1918, într-o familie de ţărani.
El a condus partidul şi administraţia în cea mai mare a regimului comunist din România.
În baza unui raport care a cuprins mai multe indicii privind abuzurile şi crimele din perioada 1950-1990, regimul comunist a fost condamnat formal în decembrie 2006.
În 2010, rămăşiţele pământeşti ale soţilor Ceauşescu au fost deshumate la cererea lui Valentin Ceauşescu, fiul foştilor lideri comunişti, şi a lui Mircea Oprean, ginerele acestora (soţul fiicei Zoia Ceauşescu), medicii legişti confirmând că bărbatul îngropat în cimitirul Ghencea este Nicolae Ceauşescu.