Muzeul Viticulturii de la Huși
Campania "365 de muzee, în 365 de zile" , Muzeul Viticulturii de la Huși.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 13 Decembrie 2014, 13:33
Puţină lume ştie că la Husi a fost înfiinţat, în 1966, primul Muzeu Viticol din ţară, un „templu al înveşnicirii tradiţiei viti-vinicole moldovene şi naţionale”, scrie Avram D. Tudosie, care s-a ocupat, alături de academicienii C.C. Giurescu şi I.C. Teodorescu de selecţia exponatelor, între care o inedită colecţie de figuri zoomorfe din butuci de viţă-de-vie, „sculptaţi de natură”.
Tot la Huşi a fost fondată prima vinotecă şcolară din ţară, încă din anul 1909, printre fondatori numărându-se ministrul instrucţiei publice de atunci, Spiru Haret. Facultăţii de Agronomie Iaşi, cu specializare viticolă în Italia şi Franţa.
Un director remarcabil, dar şi un eminent profesor, ing. Gheorghe Bălţatu, vine ca profesor în 1939. Şcoala a fost condusă apoi de dr. ing. Tudose, ca acum la conducerea ei să se afle dr. ing. Teodor Botezatu, fost elev al şcolii, un om destoinic, la înălţimea înaintaşilor săi.
Audio: Muzeul Viticulturii de la Huși.
Impresionant este Muzeul Vitivinicol al Huşilor, un aşezământ în care sunt concentrate munca, priceperea, meşteşugul tradiţional şi dragostea podgorenilor de pe aceste meleaguri.
Alături de sala cu 500 de vestigii vitivinicole a introdus în zestrea muzeului o sală de 150 figuri zoomorfe şi antropomorfe din butuci naturali de viţă-de-vie „sculptaţi de natură“.
Mai există o sală a biruinţei şi recunoştinţei sau „Sala înaintaşilor şi urmaşilor“, pe al cărui fronton tronează, lângă „cheile de promoţie“, portretele „Marilor înaintaşi din Şcoala şi Podgoria Huşi“.
Multe personalităţi române şi străine şi-au exprimat în Cartea de aur a şcolii admiraţia pentru Muzeul Viticol şi „Vinoteca Liceului“, fondate în 1909.