Muzeul Revoluţiei-Timişoara riscă să-şi înceteze activitatea
Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost obligată de instanţa la plata sumei de 630.000 lei, reprezentând chiria pe 5 ani pentru fostul sediu care a fost retrocedat proprietarilor.
Articol de Alina Bujancă, 08 Septembrie 2014, 13:20
Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara, care găzduieste unicul Muzeu al Revolutiei din decembrie 1989, riscă să nu-şi mai poată desfasura activitatea.
Aceasta a fost obligata de instanţa la plata sumei de 630 000 lei, reprezentând chiria pe 5 ani pentru fostul sediu în care a funcţionat şi care a fost retrocedat foştilor proprietari.
Conducerea Asociatiei a declarat astazi, într-o conferinta de presa, ca sentinta este nedreapta deoarece Memorialul Revolutiei a investit peste 7 milioane de lei în repararea extinderea si amenajarea imobilului retrocedat, bani obtinuti de la Ministerul Culturii si din sponsorizari.
Presedintele Asociatiei, Traian Orban, considera ca o decizie corecta a instantei ar fi recuperarea banilor investiti si scaderea contravalorii chiriei datorate proprietarilor de drept.
Acesta a precizal ca bugetul anual al Asociatiei este de numai 800 000 ei, ordonator de credit fiind Ministerul Culturii.
Sentinta privind plata retroactiva a chiriei a fost atacata la Curtea de Apel.
În present, Muzeul Memorialul Revolutiei functioneaza într-o fosta cazarma militara aflata într-o stare avansata de degradare si este vizitat anual de peste 6000 de persoane, majoritatea straini.
Acesta pastreaza fotografii, documente, marturii audio-video, steaguri ale revolutiei si alte obiecte legate de evenimentele din decembrie 89 din Timisoara.
Totodata, aici se afla un centru de cercetare privind revolutia româna.