Musulmanii sărbătoresc Ramazan Bayram
Peste 100 de mii de credincioşi musulmani marchează în România, începând de marţi, timp de trei zile, Ramazan Bayram, sfârşitul Ramadanului, cea mai importantă sărbătoare musulmană.
30 August 2011, 11:52
Cei mai mulţi musulmani din România trăiesc în Dobrogea şi, începând de marţi, sărbătoresc şi ei Ramazan Bayram-ul, una dintre cele două mari sărbători religioase ale musulmanilor de pretutindeni.
Pe tot parcursul lunii august, care a coincis în acest an cu luna Ramazan din calendarul islamic, musulmanii au ţinut post până la apusul soarelui, s-au abţinut de la mâncare, apă şi fumat, de la răsăritul soarelui până la apus.
Marţi, conform tradiţiei, prima zi din cele trei zile de sărbătoare, musulmanii o petrec după slujba de rugăciune oficiată în toate geamiile din Dobrogea, în familie, vizitându-şi rudele vârstnice în semn de respect.
Cei tineri trebuie să treacă pe la cei mai în vârstă pentru a le săruta mâna şi a le ura "Bayram fericit!” sau "Ramazan Bayraminiz Kayirli Bolsin!", la tătari, şi "Ramazan Bayraminiz Mubarek Olsun!", la turci.
Copiii merg cu colindul şi primesc în dar dulciuri.
Marţi, la ora 7,09, în geamii a răsunat slujbă de Ramazan Bayram, la care au participat numai bărbaţii.
Este prima din cele trei zile de sărbătoare, iar înainte de petrecere şi voie bună sunt comemoraţi cei trecuţi în nefiinţă.
În Dobrogea, sărbătoarea Ramazan Bayram se mai numeşte şi Seker Bairam, sărbătoarea dulciurilor.
În cele trei zile, sunt nelipsite de pe mesele musulmanilor baclavale, sarailii, halva, kurabie (fursecuri făcute cu iaurt), katlama (plăcintă cu brânză dulce), fructe în compot sau glasate, gogoşi umplute.
Ramazan Bayram este una dintre cele două mari sărbători religioase ale calendarului islamic.
Următoarea, Kurban Bayram (sărbătoarea sacrificiului), va începe la 20 decembrie.