Municipiul Timișoara şi patru comune din vecinătate intră în carantină
Municipiul Timișoara şi patru comune din imediata apropiere vor intra în carantină pentru 14 zile.
Articol de Radiojurnal, 07 Martie 2021, 15:35
Municipiul Timișoara, împreună cu patru comune din imediata apropiere, Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița, vor intra în carantină de la miezul nopții pentru 14 zile, din cauza ratei mari de infectare cu SARS-CoV-2. După ce medicii au atras atenția că spitalele sunt pline și nu mai sunt locuri la terapie intensivă, primarul Dominic Fritz a anunțat că de săptămâna viitoare se va deschide o nouă linie ATI pentru pacienții COVID la Spitalul Municipal din Timișoara. El a precizat însă că măsura carantinării zonale nu trebuie să fie singura luată pentru limitarea răspândirii virusului.
Dominic Fritz: Aceste măsuri de restricții nu trebuie să rămână singura reacţie a noastră la aceasta pandemie, lucrăm, pe de o parte, la o extindere a paturilor ATI în Spitalul Municipal, vom avea o nouă linie de gardă săptămâna viitoare, în vom avea câteva paturi improvizate de ATI în plus. Cred că o măsură care poate fi luată, chiar printr-o ordonanță de urgență din partea Guvernului, ar fi de exemplu să scutim timișorenii sau orice ați cetățeni care trăiesc într-o zonă carantinat în România, să le scutim din impozitul pe venit pentru luna în care a fost instituită carantina.
Se lucrează și la racorderea Spitalului Militar de Campanie la utilități, pentru ca şi acolo să poate fi amplasate paturi ATI. Coordonatorul secției COVID de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, medicul lui Virgil Musta, spune că există discuții privind de tratarea bolnavilor de COVID și în alte spitale din județ.
Virgil Musta: Este discuția la nivelul ministerului, modificarea Ordinului 555 cu spitalele de linia I, a II-a şi a III-a care intră în această bătălie cu virusul şi sunt cuprinse mai multe spitale în judeţul Timiş. Problema însă, cea mai mare este că aceste spitale au capacitate de oxigen limitată, ele putând asigura oxigen doar prin concentratoare. Este dificil ca într-un timp foarte scurt să poţi asigura oxigenul sub presiune în aceste spitale. În ultimele trei săptămâni ne-am confruntat cu o presiune extraordinar de mare în ceea ce priveşte numărul de cazuri şi gravitatea acestora.
Doctorul Virgil Musta speră ca în două-trei săptămâni numărul de cazuri să scadă, dacă se respectă restricţiile şi măsurile de prevenţie, transmit colegii de la Radio România Timişoara.