Muncitorii zilieri vor putea fi angajaţi doar de firme
Legea care reglementează activitatea zilierilor a fost publicată în "Monitorul Oficial" şi urmează să intre în aplicare. Actul defineşte zilierul persoana care munceşte cel mult 90 de zile pe an, însă în doar câteva domenii.
Articol de Sergiu Şteţ, 21 Aprilie 2011, 13:55
Muncitorii zilieri vor putea fi angajaţi doar de firme, nu şi de persoane particulare. Legea care reglementează activitatea zilierilor a fost publicată în "Monitorul Oficial" şi urmează să intre în aplicare.
Actul normativ defineşte zilierul persoana care munceşte cel mult 90 de zile pe an, însă în doar câteva domenii. Cele mai importante ar fi agricultura, zootehnia, încărcare-descărcare marfă şi activităţile de întreţinere şi curăţenie.
Plata zilierilor este şi ea stabilită de lege între 2 şi 10 lei pe oră.
Beneficiarul muncii zilierilor trebuie să treacă datele de identificare ale fiecărei persoane într-un registru special. Munca zilierului trebuie plătită la sfârşitul fiecărei zile. Intrarea în vigoare a legii simplifică relaţia dintre beneficiar şi persoana care munceşte cu ziua, este de părere Marcel Cucu, membru în Comitetul Director al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, LAPAR.
"De foarte mulţi ani, încercăm să aducem o schimbare la această legislaţie, care, în mod aberant, te făcea să faci cărţi de muncă sau documente de muncă, ditamai dosarele, pentru orice muncă sezonieră care era doar de câteva ore sau de o zi, pentru că nu conta că un muncitor sezonier era găsit muncind două ore sau o săptămână, infracţionalitatea era aceeaşi. Pur şi simplu, o mare perioadă de timp, noi, cei care angajăm forţă de muncă sezonieră, eram nişte pasibili infractori" a declarat Marcel Cucu.
Persoanele care muncesc cu ziua vor plăti un impozit de 16% pe venit. Zilierii nu sunt, din punctul de vedere al Codului Muncii, niste angajaţi. Ei nu plătesc alte contribuţii şi nu beneficiază de drepturi, precum asigurarea de sănătate, pensie sau şomaj.
"E o derogare importantă de la Codul Muncii, această lege a zilierilor, şi aici, mă refer la faptul că se poate lucra fără un contract de muncă şi cred că această lege este făcută mai degrabă cu gândul de a mai aduce nişte bani la buget, mă refer la faptul că pe plata zilierilor se aplică şi un impozit pe venit şi care trebuie plătit la bugetul de stat şi nu neapărat e gândită ca o lege de protejare a angajaţilor" a declarat comentatorul economic, Constantin Rudniţki.
Fostul ministru al muncii, Ioan Botiş, cel care a promovat Legea zilierilor, a declarat că actul normativ va scoate la iveală aproximativ 200.000 de persoane care muncesc fără forme legale. Fostul ministru al muncii estima la sfârşitul lunii trecute ca în România peste un milion de persoane muncesc la negru, adică fără forme legale.