Motocicliştii, "vinovaţi de majoritatea tamponărilor"
Viteza excesivă şi lipsa de experienţă sunt principalele cauze ale accidentelor în care sunt implicaţi motociclişti. Potrivit Poliţiei române, aceştia sunt vinovaţi în 54% din tamponările între categoriile auto -moto.
Articol de Alex Lancuzov, 14 Aprilie 2011, 17:02
Direcţia Poliţiei Rutiere, în parteneriat cu Suzuki România, a lansat campania de educaţie rutieră "Împarte Drumul".
Acţiunea face parte din programul naţional de reducere a accidentelor grave intitulat "Alege Viaţa" şi se adresează atât şoferilor, cât şi motocicliştilor.
Conform statisticilor furnizate de adjunctul poliţiei rutiere, Marin Motoc, din 2009 numărul evenimentelor grave este în continuă scădere, iar în primele luni din acest an numărul persoanelor decedate este mai mic cu 20 % faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Viteza excesivă reprezintă principala cauză generatoare de accidente în mediul rural iar în oraşe traversările neregulamentare ale pietonilor produc cele mai multe evenimente rutiere, iar vinerea şi duminica sunt considerate "zile negre" pe şoselele româneşti.
Potrivit poliţiei, motocicleta rămâne un mijloc de transport foarte periculos, iar motocicliştii sunt vinovaţi în 54 % din tamponările între categoriile auto -moto.
Din acest motiv Poliţia Rutieră pune accentul pe o mai bună cunoaştere a normelor legale şi organizează la începutul sezonului moto mai multe acţiuni de prevenire în colaboare cu specialiştii Registrului Auto Român.
Viteza excesivă şi lipsa de experienţă, principalele cauze
Din păcate foarte mulţi motociclişti încalcă grav limitele de viteză şi fac slalom printre maşini iar şoferii nu sunt atenţi în oglinzile retrovizoare atunci când schimbă banda.
O altă problemă des întâlnită este lipsa de experienţă a motocicliştilor combinată cu o putere prea mare a "motorului", deşi Codul rutier prevede anumite restricţii de cilindree pentru începători.
Respectul reciproc trebuie să fie baza unei bune conduite în trafic iar confiscarea maşinii pentru viteză excesivă poate fi o variantă de cuminţire a "teribiliştilor" numai dacă este cerută de societate, au declarat oficialii Poliţiei.
Elementul de noutate al campaniei "Împarte Drumul" va fi "Caravana Rutieră", o autospecială corespunzător echipată care va trece prin zonele turistice şi va pune la dispoziţia şoferilor chestionare şi teste de legislaţie iar pentru întâlnirile cu motociclişti, instructori auto sau elevi se vor amenaja ateliere de lucru pe teme specifice.
Mai mult, pentru copii vor fi construite poligoane speciale unde se va exersa mersul pe bicicletă şi se vor preda noţiunile elementare de circulaţie.