Moţiunea simplă împotriva guvernului, dezbătută azi în parlament
Moţiunea simplă împotriva cabinetului condus de Florin Cîțu va fi dezbătută în parlament.
Articol de Radiojurnal, 29 Iunie 2021, 07:21
Prima moțiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Florin Cîțu va fi dezbătută marţi în parlament. Documentul a fost depus de social-democraţi, care spun că au purtat negocieri cu deputați și senatori de la toate formațiunile politice și că mulți dintre aceștia sunt nemulțumiți. În timp ce liberalii afirmă că vor fi prezenți dar nu vor vota, reprezentanții USR PLUS au anunţat că parlamentarii lor se vor exprima împotrivă. Deși nemulțumiți de moțiune senatorii și deputații AUR spun că vor vota împotriva guvernului Cîțu.
Reporter: Alina Stănuță: Social-democraţii critică în textul moțiunii de cenzură măsurile adoptate de guvernul Cîţu în domeniile: educație, economiei și sănătății şi spun că documentul a fost agreat cu partenerii sociali și cu reprezentanții AUR. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, spunea că pentru susținerea documentului s-au purtat discuții cu parlamentari de la toate partidele.
Radu Oprea: Sunt parlamentari nemulțumiți de faptul că acest guvern minte şi sperăm ca să poată să vină să voteze, să fie lăsaţi să voteze.
Reporter: Vizat direct de moțiunea de cenzură premierul Florin Cîțu anunța aseară că decizia coaliției de la guvernare este ca parlamentarii PNL, USR, UDMR să fie prezenți în sală la dezbaterea documentului, dar ei nu vor participa la vot.
Florin Cîțu: Decizia este clară, am anunţat-o de săptămâna trecută, parlamentarii coaliției de guvernare nu vor vota la moțiune. Dacă vor să participe pentru divertisment.
Reporter: Președinta Senatului, Anca Dragu, din partea USR, nu are emoții cu privire la rezultatul votului pentru că, declara ea, moțiunea de cenzură a opoziției este superficială.
Anca Dragu: Eu sunt ferm convinsă că această coaliție funcționează, este puternică. De altfel, nici pe fond nu ar fi motive dincolo de votul politic. Am ascultat prezentarea moțiunii și este extrem de superficială.
Reporter: Deși nemulțumiți că propunerile formulate nu au fost introduse în textul moțiunii de cenzură parlamentarii AUR vor vota totuși pentru demiterea cabinetului Cîţu.
George Simion, copreşedinte AUR: AUR va vota şi se va alătura oricărui demers pentru a înlătura acest guvern. Aşa că noi nu votăm moțiunea PSD, ci votăm înlăturarea guvernului Cîţu.
Reporter: Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, iar guvernul înlăturat este nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Şansele sunt însă mici, deoarece PSD, AUR şi parlamentarii independenți au împreună doar 205 voturi.