Moțiunea de cenzură la adresa guv. V Dăncilă a fost prezentată în Parlament
Pierderea fondurilor europene, lipsa infrastructurii, situaţia din sănătate, justiţie şi educaţie sunt câteva din criticile aduse de opoziţie.
Articol de Amalia Bojescu, 03 Octombrie 2019, 16:29
Moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Viorica Dăncilă a fost citită joi, 3 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului. Documentul iniţiat de liberali este susţinut de parlamentari USR, UDMR, PRO România, ALDE şi PMP, de reprezentanţi ai Grupului minorităţilor naţionale, dar şi de patru aleşi ai PSD.
În document, opoziţia susţine că Guvernul Dăncilă poate fi numit "Guvernul şanselor ratate pentru România". Pierderea fondurilor europene, lipsa infrastructurii, situaţia din sănătate, justiţie şi educaţie sunt câteva din criticile aduse de opoziţie.
Se afirmă că demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate.
"Lipsa de competenţă sau impotenţa guvernării sunt aprecierile corecte care au venit chiar din interiorul partidelor de guvernare. În doi ani şi opt luni s-au perindat prin guvern peste 80 de miniştri, dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare", susține senatorul PNL, Florin Cîțu.
De cealaltă parte, PSD susţine că moţiunea de cenzură este un demers neserios, care nu prezintă un program de guvernare şi o propunere de premier. Totodată, social-democraţii spun că echilibrul de forţe va fi demonstrat la votul de săptămâna viitoare. Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, consideră că ar fi mult mai bine pentru România ca actualul guvern să îşi continue mandatul până la capăt.
"Din punctul meu de vedere, lucrul cel mai important pentru România la ora actuală este păstrarea unui echilibru şi a unei funcţionări normale a statului. Deci, din acest punct de vedere, cred că este mult mai bine să avem un guvern care să îşi ducă mandatul până la capăt şi să fie responsabil în faţa alegătorilor anul viitor, la alegerile care vor avea loc",, a declarat pre;edintele Senatului.
Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată joia viitoare. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi.