Moţiunea de cenzură, dezbătută în parlament, LIVE UPDATES
Votarea moţiunii de cenzură a fost amânată după ce liderul grupului liberal, Puiu Haşotti, a propus adoptarea unei declaraţii faţă de un mesaj al premierului ungar Viktor Orban.
Articol de Paul Poteraşi, 16 Martie 2011, 11:39
Ora 20.35 - Şedinţa comună a parlamentului s-a reluat, miercuri seară, după o oră şi jumătate de dispute şi consultări privind modificarea ordinii de zi, însă la reluare controversele au reînceput de unde fuseseră întrerupte.
După ce şedinţa a fost întreruptă pentru consultări privind propunerea ca parlamentul să adopte o hotărâre de protest faţă de mesajele lui Viktor Orban, disputa pe regulament a continuat între putere şi opoziţie.
Ora 20.00 - Votarea moţiunii de cenzură a fost amânată după ce liderul grupului liberal, Puiu Haşotti, a propus adoptarea unei declaraţii faţă de un mesaj al premierului ungar Viktor Orban privind autonomia teritorială.
Ora 18.50 - Premierul Emil Boc a declarat că după aplicarea noului Cod al Muncii cei care angajează "la negru" vor risca închisoarea.
Ora 18.30 - Ministrul muncii Ioan Botiş a declarat în plenul parlamentului că noua legislaţie a muncii este "o trecere de la codul pontajului la codul perfomanţei".
Ora 17.00 - Liderii celor cinci confederaţii sindicale au anunţat că, în cazul în care moţiunea nu va fi aprobată, vor începe strângerea de semnături pentru greva generală.
Ora 16.55 - Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Cătălin Trandafir, protestul organizat de cele cinci mari confederaţii sindicale s-a încheiat în Piaţa Constituiţiei încă de la ora 16, deşi mitingul avea aprobare până la ora 19.
Potrivit estimării Jandarmeriei, aproximativ 8.000 de persoane au participat la manifestaţia împotriva noului Cod al Muncii.
Liderii sindicatelor organizatoare ale protestului nu au vrut să facă nicio estimare privind numărul participanţilor, afirmând că se aşteptau la 50.000 de protestatari.
Ora 16.50 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat în plenul parlamentului că "are dreptul să vorbească despre populism doar cei care nu au minţit în campania electorală."
Ora 16.35 - Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat în plenul parlamentului că "este nevoie de un alt premier, de fapt este nevoie să avem un premier."
Ora 16.29 - Premieru Emil Boc şi-a încheiat discursul de susţinere a noului Cod al Muncii şi a afirmat că "ne-am asumat procesul de modernizare a pieţei muncii şi o moţiune de cenzurã nu ne va împiedica să mergem mai departe".
Ora 16.00 - Premierul Emil Boc se adresează în plenul parlamentului. Prim-ministrul a spus că moţiunea este "un demers demagogic".
Ora 15.30 - Deputatul PSD Ioan Cindrea citeşte moţiunea de cenzură la adresa cabinetului Boc.
Ora 15.20 - În plenul reunit al celor două camere ale parlamentui a început dezbaterea moţiunii de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".
Pentru ca guvernul Boc să cadă este necesar ca moţiunea de cenzură să adune 236 de voturi "pentru".
Votul moţiunii de cenzură va fi secret cu bile.
Ora 15.10 - Premierul Emil Boc a ajuns la sediul parlamentului unde va începe dezbaterea moţiunii de cenzură.
Ora 14.45 - Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au ajuns în Piaţa Constituţiei în mijlocul protestatarilor.
Ora 14.00 - Sindicaliştii au început protestul în faţa parlamentului, unde în mai puţin de o oră va fi dezbătută moţiunea de cenzură depusă de opoziţie pe Codul Muncii.
Ora 12.00 - Sindicalişti din mai multe domenii de activitate protestează în Piaţa Constituţiei din Bucureşti în paralel cu dezbaterea şi votarea în parlamentul României a moţiunii de cenzură privind Codul Muncii.
Reprezentanţii sindicatelor au declarat că la protest sunt aşteptaţi lucrători din toate ramurile economice, atât din mediul privat, cât şi din companii de stat sau instituţii bugetare.
Apelul sindicatelor a fost dublat de cel făcut de Uniunea Social Liberală, care a solicitat susţinerea publică a moţiunii de cenzură pe Codul Muncii, astfel încât toţi cei interesaţi sau afectaţi de proiectul propus de guvern să răspundă chemării la proteste a sindicatelor.
Mitingul vizează modificările aduse de guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunerii, şi se doreşte a fi un sprijin în încercarea parlamentarilor din opoziţie de a demite guvernul, prin moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".
Sindicaliştii susţin că în noul Cod al Muncii sunt mai multe modificări care pun accent pe instituirea contractelor individuale de muncă pe perioada determinată, prin descurajarea încheierii contractelor de muncă pe perioada nedeterminată.
De asemenea sindicaliştii spun că salariaţii vor putea fi disponibilizaţi colectiv fără nici o perspectivă de reangajare, iar criteriile de performanţă în caz de disponibilizare colectivă nu ţin cont decât de performanţa individuală a lucrătorului stabilită de angajatori pe criterii pur subiective şi ignoră cu totul nevoia analizării situaţiei sociale a salariatului.
Potivit şefului executivului, Emil Boc, cu noul Cod al Muncii se încheie un cerc al reformelor importante ale statului din care mai fac parte Codurile juridice, legea pensiilor, legea salarizării şi cea a educaţiei.
Premierul Emil Boc declara că viitorul Cod al Muncii va crea noi locuri de muncă şi va stimula competiţia.
"Prin modificările pe care le propunem, pe de o parte, angajatorii vor putea angaja mai uşor, pe de altă parte, salariaţii îşi vor putea găsi mai uşor un loc de muncă în
România", a declarat Emil Boc.
De asemenea, premierul a subliniat că s-a ales şi în acest caz asumarea răspunderii pentru ca prevederile să poată fi implementate cât mai repede.
Trafic rutier restricţionat pe două artere
Potrivit poliţiei rutiere traficul a fost restricţionat până joi, la ora 3.00, pe Bulevardul Libertăţii, sensul dinspre bulevardul Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie.
De asemenea, miercuri, până la ora 22.00 este închis traficul rutier pe bulevardul Libertăţii, între bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe bulevardul Unirii, între Piaţa Constituţiei şi intersecţia cu bulevardul Regina Maria.
Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură.
Aceasta a fost citită săptămâna trecută şi va fi dezbătută şi votată miercuri, de la ora 15.00.
PDL şi UDMR au anunţat că au decis ca parlamentarii lor să nu-şi exprime votul la moţiunea de cenzură.
Liderii PSD, PNL şi PC au anunţat că parlamentarii Opoziţiei vor fi prezenţi cu toţii şi vor vota moţiunea de cenzură.
Moţiunea de cenzură de miercuri este cea de a opta cu care se confruntă un cabinet condus de Emil Boc.