Mortalitate ridicată în rândul româncelor din cauza alcoolului
România are cea mai mare rată din UE la mortalitatea la femei, atribuită alcoolului, arată un studiu publicat miercuri în România.
Articol de Adriana Turea, 30 Octombrie 2013, 19:40
România are cea mai mare rată din UE, la mortalitatea la femei, atribuită alcoolului, arată un studiu publicat astăzi.
15 mii de români îşi pierd anual viaţa din cauza acestuia şi numai în 2012 au fost internate în spital, din cauza consumului de alcool, aproape 70 de mii de persoane, mai arată primul studiu privind impactul consumului de alcool în România, realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii şi Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toximaniilor.
Studiul arată că în UE sunt aproximativ 58 de milioane de mari băutori, din care 23 de milioane sunt dependenţi de alcool.
De asemenea, 9 din 10 persoane afectate de dependenţă nu primesc tratament. În urma studiului s-a observat că România se situează deasupra consumului mediu al UE şi că berea este băutura cea mai consumată.
Conferenţiar doctor Florentina Furtunescu, specialistul în sănătate publică, spune că efectele produse de consumul dăunător de alcool sunt multiple.
"Pe de o parte, prin accidentele sau bolile pe care le poate produce, pe de altă parte, prin decesele pe care le produce şi care înseamnă pentru societate pierderi de productivitate şi nu în ultimul rând, prin consumul de servicii medicale care pot fi evitate în lipsa patologiei generate de consumul dăunător de alcool.
"Efectele consumului dăunător de alcool pot fi de natură socială, economică şi de sănătate. În familie consumul excesiv duce la violenţă, deteriorarea vieţii şi a căsniciei. Locul de muncă scade productivitatea, se manifestă prin absenteism şi prin accidente de muncă.
"Totodată, anul trecut au fost înregistrate aproximativ 1400 de accidente rutiere în care unul dintre participanţi s-a aflat sub influenţa alcoolului. Jumătate dintre conducătorii auto care consumaseră alcool aveau sub 35 de ani, iar 10% aveau până în 22 de ani", spune Florentina Furtunescu.