Monitorizarea bolilor cronice, "prioritară pe agenda medicilor"
Aceasta este una dintre prevederile importante ale contractului-cadru în sănătate privind condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2013-2014.
Articol de Marilena Frâncu, 27 Martie 2013, 14:55
Prevenţia şi monitorizarea bolilor cronice rămân cele mai importante activităţi din agenda medicilor de familie.
Este una dintre prevederile importante ale contractului-cadru în sănătate privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014.
Proiectul de aplicare a contractului a fost publicat recent de Ministerul Săntăţii, iar contractul propriu-zis urmează să intre în vigoare la 1 aprilie.
Prevenţia şi monitorizarea bolilor cronice rămân cele mai importante activităţi din agenda medicilor de familie, care rezolvă peste 70% din toată patologia populaţiei, aducând astfel economii în sistem prin costuri reduse.
Cea mai importantă modificare adusă de noul contract-cadru se referă la numărul minim de pacienţi pentru deschiderea unui cabinet de medicină a familiei, care a scăzut de la 1.000 la 800, o şansă în plus pentru medicii care termină rezidenţiatul.
"Scopul declarat pentru care s-a făcut această modificare a fost să crească accesibitatea pacientului. Medicul să aibă mai puţini pacienţi pe listă, să aibă mai mult timp să se ocupe de ei", a declarat Sandra Alexiu, din conducerea Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
"Asta nu înseamnă însă că este deocamdată o măsură benefică, cel puţin din punctul nostru de vedere, pentru că puţin probabil că într-un oraş unde există deja o stabilitate, medicii care apar să reuşească să-şi facă această limită, şi pacienţii vor fi dezavantajaţi, pentru că nu vor găsi, mutându-se la un alt doctor, exact lucrul de care au nevoie, pentru că poate vorbim de o experienţă, poate vorbim de adresabilitate la restul sistemului", a mai spus Sandra Alexiu, din conducerea Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
Contractul-cadru are prevederi noi
Noul proiect prevede valoarea minimă garantată pentru fiecare pacient de pe lista medicului de 3,5 lei, iar per serviciu de 1,8 lei.
Valoarea punctului per capita a fost fixă în ultimii doi ani.
Ea acum se poate ajusta trimestrial, în funcţie de populaţia asigurată, iar medicii pot primi diferenţe în plus sau în minus.
Plata medicilor de familie se va face 50% pentru servicii şi 50% per capita, adică pentru numărul de pacienţi aflaţi pe listă.
Plata în funcţie de performanţă rămâne un subiect de perspectivă, luat în calcul pentru următorul contract-cadru.
De asemenea, s-a introdus telemedicina ca serviciu decontabil în medicina de familie.
Contractul-cadru va intra în vigoare de la 1 aprilie, iar normele de aplicare la acest contract vor fi unul dintre subiectele ce vor fi discutate zilelel acestea la Conferinţa Naţională de Medicină a Familiei.