Modul în care vor putea fi exploatate turistic plajele
Operatorii economici de pe litoralul românesc vor să ştie modul în care vor putea fi exploatate turistic plajele în vara anului viitor.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Octombrie 2022, 18:53
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Sezonul estival 2022 abia s-a încheiat, însă operatorii economici de pe litoralul românesc vor să afle deja modul în care vor putea fi exploatate turistic plajele în vara anului viitor.
Ministrul mediului și cel al antreprenoriatului și turismului au avut astăzi la Constanța primele discuții cu autoritățile locale și cu reprezentanții organizațiilor și patronatelor cu activitate pe litoral.
Transmite corespondentul RRA, Sorin Cealera: ”Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, spune că exploatarea plajelor extinse de pe litoral va putea fi făcută prin soluții tranzitorii, pe termen scurt, până la intrarea acestora într-o reglementare standard, cu plan de urbanism, fie prin semnarea unor acte adiționale în cazul plajelor unde s-au finalizat lucrările și s-a făcut intabularea, fie prin soluții rapide pentru administrarea plajelor în sezonul estival 2023.
Tánczos Barna: ”Cu siguranță nu se vor construi beach baruri, așa cum s-ar construit pe o plajă deja finalizată din punct de vedere urbanistic și cu reglementări. Soluțiile vor fi pe moment, pe perioade scurte și inclusiv operatorii vor trebui să înțeleagă că se fac altfel planurile de afaceri, pe un an sau pe doi ani. Juriștii spun că un contract expirat nu poate fi prelungit. Dacă rămâne această variantă pentru porţiunile de plajă unde contractele au expirat trebuie găsită o procedură scurtă de închiriere pe termen scurt. ”
Răzvan Dobre, managerul unui resort de patru stele din Mamaia Nord: ”Contractul nostru a expirat și am avut rugămintea de a grăbi puțin procesul de licitație al plajelor pentru a putea avea timp până la începutul sezonului următor de amenajare și de a lua toate autorizațiile necesare. Aflăm astăzi că s-ar putea să fie un termen mai scurt de închiriere al plajelor pentru a putea intra în legalitate cu plajele noi, însă acest lucru nu ne convine, pentru că nu putem investi într-o plajă care peste doi ani sau trei nu mai este în administrarea noastră. ”
Mulți operatori care dețin plaje spun că se află în impas și așteaptă mai repede soluții concrete de la Ministerul Mediului, măcar pe termen mediu, dacă nu pe termen lung. ”
Mai mulți primari de pe litoral cer transferarea plajelor de la Apele Române în administrarea autorităților locale.
Ministrul mediului s-a declarat împotriva acestei inițiative, atât timp cât proiectele de consolidare a litoralului și prevenire a eroziunii costiere nu vor fi finalizate și consideră că abia apoi va fi oportună o strategie pe termen lung privind administrarea plajelor de către autoritățile locale.