Modificările la regimul de analiză a petiţiilor, în mediul universitar şi cel preuniversitar
Guvernul a analizat, în şedinţa de astăzi, proiectul unei hotărâri care se referă la modul în care vor fi puse în practică, în mediul universitar şi cel preuniversitar, modificările de la regimul de analiză a petiţiilor.
Articol de Radio România Actualităţi, 14 August 2024, 18:37
Guvernul a analizat, în şedinţa de astăzi, proiectul unei hotărâri care se referă la modul în care vor fi puse în practică, în mediul universitar şi cel preuniversitar, modificările de la regimul de analiză a petiţiilor. Premierul vrea ca, în viitor, şi sesizările anonime privind infracţiuni penale, aşa cum este cazul agresiunilor sexuale, să ajungă la procurori şi la poliţie. De altfel, Executivul a aprobat şi a trimis Parlamentului proiectul de lege care va modifica regimul petiţiilor, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt, Mihai Constantin.
MIhai Constantin: ”Petițiile anonime sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazul de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală nu se clasează, ci sunt supuse analizei persoanei responsabile. Dacă în urma analizării petițiilor rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, persoana responsabilă sau, după caz, președintele comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală.”
Prin noua lege, viitoarele petiţii anonime privind infracţiunile penale din toate instituţiile statului vor ajunge pe masa de lucru a procurorilor, ne-a informat redactorul RRA, Andrei Şerban./editor Florin Lepadatu/