Modificările la legea privind statutul magistraților, adoptate
Camera Deputaţilor a modificat legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, conform deciziei CCR.
Articol de Iulia Gherman, 16 Mai 2018, 12:34
Camera Deputaţilor a aprobat modificările aduse legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Opoziţia a anunţat că va sesiza din nou Curtea, dacă şi Senatul - în calitate de cameră decizională - va aproba documentul în forma redactată de comisia specială privind legile justiţiei.
Principalele schimbări în textul legii aprobate de plen ca urmare a deciziei CCR se referă la redefinirea erorii judiciare.
Reprezentanţii PNL şi USR s-au declarat însă nemulţumiţi de modificările făcute şi au anunţat că intenţionează să atace din nou legea la CCR.
Ioan Cupşa, PNL: Chiar şi acum, după reexaminare, unele dintre aceste articole au fost modificate aşa cum Curtea ne-o cere, altele păcătuiesc la fel prin neclaritatea textului. Pe de altă parte, în această procedură de reexaminare am modificat texte normative care n-au fost vizate nici de sesizarea de neconstituţionalitate, aşa cum n-au fost vizate nici de dispozitivul deciziei CCR nr.252/2018.
Reporter: Preşedintele comisiei speciale privind legile justiţiei, social-democratul Florin Iordache, a declarat că parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR au dorit ca prin această lege să reglementeze clar statutul judecătorilor şi al procurorilor.
Florin Iordache: Ne-am asumat că avem nevoie de o răspundere a magistraţilor, de o separare a carierelor judecătorilor şi procurorilor, de o secţie specială, de o independenţă a Inspecţiei Judiciare - toate aceste lucruri ni le-am asumat şi le vom face. Cu toată opoziţia dvs, cu toate atacurile la CCR, aceste legi vor intra în vigoare.
Reporter: Reexaminarea legii va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de for decizional.