Modificările aduse codurilor penale, neconstituţionale
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Iulie 2019, 08:26
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Şeful statului critică coaliţia PSD-ALDE pentru modificările legislative şi solicită Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse codurilor penale şi să revină asupra schimbărilor operate deja la legile justiţiei.
Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reacţionat luni după decizia Curţii Constituţionale prin care modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală au fost declarate neconstituţionale.
O victorie amară - spune Ludovic Orban -, care cere Parlamentului respingerea în ansamblu a codurilor, iar eventualele modificări să fie făcute ulterior printr-un nou proiect de lege, supus consultării şi dezbaterii publice, în care să se ţină cont de observaţiile profesioniştilor.
Totodată, Ludovic Orban mai cere abrogarea legii recursului compensatoriu şi desfiinţarea secţiei speciale.
USR cere şi asigurarea şi decontarea transportului pentru elevi, cumpărarea cartelelor prepay doar în baza actului de identitate, dar şi numirea şefilor din poliţie pe merit.
Iar liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit luni la Palatul Victoria.
Discuţiile au avut ca principal subiect măsurile dispuse de premier în urma tragediei petrecute la Caracal.
Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.
De asemenea, liderii PSD şi ALDE au decis convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară.
Totodată, premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că guvernul nu va pierde timpul.
Trebuie menţionat aici şi punctul de vedere al secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
În cazul tragediei de la Caracal, adevărul juridic şi iresponsabilităţile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor, şi nu sub imperiul emoţiei.
Secţia pentru procurori a CSM îşi exprimă dezacordul faţă de politizarea subiectului şi încercările mediatice de influenţare a opiniei publice, pentru stabilirea cu orice preţ de încadrări şi vinovăţii juridice în sarcina unor magistraţi, bazându-se pe speculaţii în condiţiile în care elementele factuale nu au fost stabilite complet, informează Rador.