Modificări privind circulaţia pe drumurile publice
Maşinile înmatriculate în alte state vor putea fi conduse pe teritoriul României doar pentru o perioadă de maximum 90 de zile, se arată într-un proiect al MAI supus dezbaterii publice.
Articol de Paul Poteraşi, 30 Septembrie 2011, 16:13
La câteva zile după ce parlamentul bulgar a precizat că intenţionează să adopte câteva amendamente legale care vor face imposibil ca o maşină al cărei proprietar are domiciliul într-o altă ţară să continue să poarte un număr de înmatriculare din Bulgaria, iată că şi ministerul român de interne (MAI) supune dezbaterii publice proiectul Legii pentru modificarea şi completare Ordonanţei de Urgenţă a guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Modificările îi vizează pe şoferii care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat într-un alt stat.
Potrivit documentului, la cererea poliţistului, aceste persoane sunt obligate ca pe lângă actele cerute să arate şi un document doveditor al titlului cu care vehiculul este deţinut.
În proiectul supus dezbaterii publice, se specifică faptul că maşinile înmatriculate în alte state pot fi conduse pe teritoriul României doar pentru o perioadă de maximum 90 de zile, iar după expirarea acestei perioade mai puteţi circula doar dacă le înmatriculaţi în ţara noastră.
Astfel, potrivit alin.(4) al art.82 " Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală în România, nu pot fi conduse pe drumurile publice decât pentru o perioadă de maximum 90 de zile de la data dobândirii titlului şi nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic.”
Citiţi şi: |
Proiectul supus dezbaterii. |
Excepţie de la prevederile acestui articol fac autovehiculele înmatriculate pe numele persoanelor care le conduc în România, cele de transport rutier public de mărfuri ori transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, conduse de persoane fizice în aflate în raporturi juridice de muncă cu persoanele pe numele cărora sunt înmatriculate acestea şi cele utilizate în baza unui contract de leasing.
Modificările actului normativ vin în contextul în care, după aderarea României la Uniunea Europeană numărul autoturismelor înmatriculate în alte state care circulă pe teritoriul României a crescut simţitor, se arată în expunerea de motive a actului normativ de modificare a legii circulaţiei pe drumurile publice.
"Fenomenul a devenit mai pregnant în ultimii doi ani, când, cetăţenii români au indentificat posibilitatea înmatriculării facile cu costuri mici a autovehiculelor pe numele unor persoane fizice sau juridice în special din Republica Bulgaria", arată expunerea de motive a actului normativ.