Modificări la legislația cu privire la pregătirea populației pentru apărare
Tinerii care participă ca voluntari la programele de pregătire militară, asigurate de Ministerul Apărării, ar putea beneficia de stimulente financiare.
Articol de Iulia Gherman, 01 August 2022, 08:15
Tinerii care participă ca voluntari la programele de pregătire militară, asigurate de Ministerul Apărării, ar putea beneficia de stimulente financiare de peste 15.000 de lei, potrivit unui document pus în dezbatere publică de guvern și prin care se modifică legislația cu privire la pregătirea populației pentru apărare.
Programul, cu o durată de maximum patru luni, este destinat persoanelor de până în 35 de ani.
Potrivit documentului, tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării să participe ca voluntari la un program de pregătire, pe baza unei declarații pe propria răspundere.
Sunt admiși doar cei care trec evaluările psihologice și care prezintă adeverință de la medicul de familie că sunt clinic sănătoși și nu au boli cronice.
Pe perioada în care participă la programul de pregătire militară voluntarii vor beneficia de cazare, echipament și hrană gratuite, de o indemnizație lunară similară militarilor în termen cu gradul de soldat.
În plus, la terminarea programului de pregătire militarii voluntari vor primi un sumă echivalentă cu trei câștiguri salariale medii brute, vor fi luați în evidență de către centrele militare și introduși în rezerva operațională.
Noul proiect de lege mai prevede că la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau de război cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, dar plecați temporar în afara țării, vor avea obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidență a cărora se află, pentru înmânarea ordinului de chemare.