Modificări la Legea Vânătorii-cota de păsări migratoare stabilită prin lege
Nu vor fi necesare autorizări suplimentare. Se renunţă la sistemul de cote de vânătoare anuale. Sunt păreri diferite.
Articol de Radiojurnal, 25 Mai 2022, 22:59
Numărul maxim admis de specii de păsări migratoare care pot fi vânate zilnic de un vânător va fi stabilit prin lege, fără autorizări suplimentare. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat astăzi modificările la Legea vânătorii prin care se renunţă la sistemul de cote de vânătoare anuale.
Parlamentarii au respins, astfel, cererea de reexaminare a legii formulată de preşedintele României. Deputatul USR Adrian Giurgiu susţine că noile reglementări pot duce la decimarea unor specii de păsări.
Adrian Giurgiu:Se pare că în Parlament am rezolvat toate problemele României, s-a rezolvă problema preţurilor la gaze, la energie şi acum ce ne deranjează pe noi sunt turturicile şi nu ştim cum se rezolvă această problemă decât cu puşca. O să avem cote de 22 de ori mai mari decât cele actuale şi o să omorâm o grămadă de păsări fără să avem studii, fără să ştim să le numărăm şi cu zâmbet pe buze, aşa cum fac vânătorii zilele acestea.
În replică, deputatul minorităţilor naţionale Gheorghe Nacov a atras atenţia că legea se referă la protecţia fondului cinegetic.
Gheorghe Nacov:Vorbim, în primul rând, de păsări migratoare care nu vor fi în niciun caz afectate de această lege, pentru că se vânează în absolut toate ţările Uniunii Europene şi sunt o parte a mecanismului de protecţie a faunei. Vânătoare este unul dintre cele mai importante moduri de a păstra echilibrul între specii, în vederea conservării biodiversităţii. Avem cea mai bogată biodiversitate din Uniunea Europeană, lucru care se datorează, în primul rând, vânătorilor.