Modificări la Legea comercializării laptelui şi a produselor lactate
Ministerul Agriculturii vrea să modifice Legea privind comercializarea laptelui şi a produselor lactate.
Articol de Radiojurnal, 07 Ianuarie 2019, 13:25
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii vor să modifice Legea privind comercializarea laptelui şi a produselor lactate, astfel încât alimentele falsificate să fie scoase de la comercializare.
Propunerea vine după ce au fost descoperite nereguli în urma unor controale ale inspectorilor Autorităţii Sanitar Veterinare.
Diverse amestecuri din uleiuri erau vândute drept lactate în sute de restaurante, pizzerii, patiserii şi cofetării verificate.
Au fost confiscate zeci de kilograme de produse, iar valoarea totală a amenzilor a fost de aproape 800 de mii de lei.
Ionel Bunea, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii: Ca şi nereguli principale, prepararea şi comercializarea produselor de patiserie, cofetărie utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, fiind prezentate către consumatori ca având în compoziţie brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, unt şi lapte, dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, /.../ informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte, cum spuneam, acestea fiind absente în compoziţia acestor produse. DIn 101 patiserii verificate, un număr de 90 de patiserii, reprezentând un procent de 89%, utilizează specialităţi pe baza de grăsimi hidrogenate, informând eronat consumatorul. Din 28 de cofetării verificate, 20 foloseau grăsimi de origine vegetală, hidrogenate şi informau eronat, reprezentând un procent de 71,42%.
Realizator: Autorităţile intenionează să majoreze amenzile şi spun că vor înăspri controalele.