Modificări la Codul de procedură penală
Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional mai multe modificări la Codul de procedură penală.
Articol de Radiojurnal, 10 Mai 2021, 19:41
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional mai multe modificări la Codul de procedură penală, printre care fixarea unui termen maxim de 120 de zile pentru anunţarea sentinţei, după închiderea procesului.
Totodată, hotărârea judecătorească nu va mai fi pronunţată fără să fie redactată şi motivarea.
Deputaţii au aprobat proiectul de lege fără amendamente, în forma convenită săptămâna trecută de senatori.
Iulia Gherman are detalii: Deputatul PNL, Ion Cupşa, a subliniat că decizia de modificare a Codului de procedură penală răspunde deciziei judecătorilor CCR, care, la începutul lunii aprilie, au declarat ca neconstituţionale mai multe articole din acest cod.
Ion Cupşa: Nu va fi uşor, nu va fi simplu pentru că numărul de judecători pe care noi îl avem acum în schemă, în sistemul judiciar, este mult mai mic decât cel care ar trebui să îi avem astăzi angajaţi, impune o încărcare nejustificată a acestora cu rolurile instanţelor, cu cauzele pe care le au în motivare.
Reporter: În numele USR PLUS, ministrul justiţiei, Stelian Ion, deputat al alianţei, a felicitat parlamentul pentru modul prompt în care a răspuns cerinţelor CCR. Proiectul de lege a fost susţinut şi de reprezentanţii UDMR şi ai Alianţei pentru Unirea Românilor, în timp ce PSD a denunţat lipsa de transparenţă şi de dialog în care a fost dezbătut proiectul de lege. Deputatul PSD, Alfred Simonis.
Alfred Simonis: Şi noi credem că e bine ca nimeni să nu stea în închisoare nici măcar o zi dacă nu ştie de ce stă în închisoare. Pe de altă parte, decizia CCR e bună, punerea în acord e proastă, pentru că n-am văzut, de exemplu, ce se întâmplă, ce sancţiuni sunt pentru magistraţii care nu aplică şi nu se încadrează în cele 120 de zile prevăzute în această iniţiativă.
Reporter: După recomandarea PSD ca fiecare deputat al partidului să voteze potrivit propriei conştiinţe, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 244 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 40 de abţineri.