Modificări drastice în legislaţia rutieră
Ministerul de Interne va introduce în lege suspendarea dreptului de a conduce dacă cel care este amendat nu îşi plăteşte amenda într-un termen de o lună.
Articol de Răzvan Stancu, 11 Septembrie 2013, 21:19
Ministerul de Interne pregăteşte pentru această toamnă o serie de modificări ale legislaţiei privind regimul circulaţiei rutiere în România, acestea vizând câteva aspecte importante care privesc prevenirea abaterilor rutiere grave, cu accent pe reducerea numărului de morţi şi răniţi de pe şoselele României.
Legea circulaţiei pe drumurile publice a fost postată, miercuri, pe site-ul ministerului afacerilor interne spre dezbatere publică.
Proiectul prevede sancţiuni mai dure pentru abaterile care conduc la accidentele grave; creşte perioada de suspendare a permisului până la trei ani pentru şoferii depistaţi sub influenţa alcoolului şi care că nu respectă regulile la trecerile de cale ferată.
Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, excluzând situaţia în care este vorba despre o infracţiune, şi produc un accident rutier din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, vor avea permisul suspendat pe patru ani şi vor primi între 125 şi 200 de puncte-amendă, prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea circulaţiei pe drumurile publice şi care a fost postat, miercuri, pe site-ul MAI spre dezbatere publică.
Conform legislaţiei actuale, conducătorii auto care produceau accidente în stare de ebrietate aveau permisul suspendat pe trei luni şi primeau între 9 şi 20 puncte-amendă.
Permis suspendat 3 ani pentru conducere în stare de ebrietate
Totodată, şoferii care conduc în stare de ebrietate, chiar dacă nu produc un accident rutier, dar sunt depistaţi de poliţiştii rutieri, vor avea permisul suspendat pe trei ani şi vor primi între 125 şi 200 de puncte - amendă.
Până acum, conducătorii auto erau sancţionaţi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de trei luni şi primeau între 9 şi 20 puncte - amendă.
Pentru depăşirea vitezei maxime admise cu peste 60 de kilometri pe oră este prevăzută reţinerea carnetului şase luni.
Actul normativ supus dezbaterii publice propune ca în cazul în care amenda aplicată pentru contravenţii săvârşite la regimul circulaţiei pe drumurile publice nu este achitată în termen de 30 de zile, se suspendă în mod automat dreptul de a conduce, până când contravenientul face dovada plăţii amenzii.
Proiectul instituie şi obligaţia cumpărătorului unui autovehicul de a solicita autorităţilor competente, în termen de 60 de zile, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în caz contrar operând de drept suspendarea înmatriculării autovehiculului.
Proiect de modificare a Codului Rutier |