Modificări aduse Codului de Procedură Penală
La Senat au fost adoptate, luni, unele modificări aduse Codului de Procedură Penală, pentru a le pune în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Decembrie 2018, 07:35
La Senat au fost adoptate, luni, unele modificări aduse Codului de Procedură Penală, pentru a le pune în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale.
Astfel, parlamentarii au stabilit că pentru declanşarea unei acţiuni penale este nevoie de "probe privind săvârşirea unei infracţiuni" şi nu de "indicii temeinice" - aşa cum se stabilise iniţial.
Reporter Alina Stănuţă: "Cu 74 de voturi pentru, 31 împotrivă şi 3 abţineri, modificările aduse Codului de Procedură Penală, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, au trecut de Senat, ca primă cameră sesizată.
Săptămâna trecută, Comisia Parlamentară Specială a adoptat modificările aduse Codului de Procedură Penală, ca urmare a deciziei CCR, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei "indicii temeinice" în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale.
Conform noului text, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune.
Textul propus Senatului respectă decizia CCR - declara preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Robert Cazanciuc: "Credem că, în momentul de faţă, textul supus aprobării respectă atât decizia Curţii Constituţionale, cât şi nevoia sistemului judiciar, de a avea instrumente eficiente la îndemână, cu respectarea drepturilor fundamentale, aşa cum ne-am angajat cu toţii."
În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, niciun amendament al opoziţiei nu a trecut.
Reprezentanţii PNL şi ai USR au criticat modificările aduse şi au anunţat că vor ataca, din nou, textul la Curtea Constituţională.
George Dircă, senator USR: "Multe dintre amendamentele pe care le avem astăzi supuse votului nu respectă considerentele reţinute de Curtea Constituţională.
Vom ataca şi de această dată acest Cod de Procedură Penală şi aceste articole."
De asemenea, în şedinţa de plen, senatorii au adoptat şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care conţine unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Acest act normativ a fost adoptat de Senat, ca for decizional."