Modificarea Legii electorale "este decizia unei majorităţi parlamentare"
Majoritatea parlamentară va decide în privinţa modificării legii electorale, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş în Carera Deputaţilor, în cadrul programului "Ora premierului".
Articol de Angela Matei, 09 Februarie 2016, 06:32
Modificarea legii electorale prin ordonanţă de urgenţă sau prin asumarea răspunderii guvernului, astfel încât alegerile locale să se desfăşoare în două tururi de scrutin, sunt instrumente care aduc executivul în faţa Parlamentului.
Majoritatea parlamentară va fi cea care trebuie să decidă, a declarat astăzi prim-ministrul Dacian Cioloş, la Camera Deputaţilor, într-o dezbatere din cadrul programului numit Ora premierului.
Organizată la solicitarea lor, liberalii au pledat în cadrul dezbaterii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Ei au susţinut prin vocea liderului de grup, Eugen Nicolăescu, că doar în acest fel s-ar asigura mai multă reprezentativitate şi legitimitate.
"Demersul nostru, al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, de a iniţia această dezbatere politică în prezenţa domnului prim-ministru, Dacian Cioloş este de natură să genereze consensul tuturor forţelor politice parlamentare în legătură cu importanţa modificării legislaţiei electorale pentru a permite alegerea primarilor în două tururi de scrutin", a spus Eugen Nicolăescu.
De cealaltă parte, social-democraţii au salutat faptul că premierul Dacian Cioloş nu s-a implicat într-un demers politic.
Deputatul Marian Neacşu spune că liberalii vor schimbarea legislaţiei pentru a-şi crea un avantaj.
"Care este argumentul pentru care venim acum la zece luni distanţă să spunem că prevederile din respectiva lege sunt nedemocratice, că sunt neconstituţionale? Spuneţi, mai degrabă, că vă sunt dezavantajoase. În calculele dumneavoastră politice pe care vi le fac analiştii care vă fac socotelile pentru alegerile locale vă spun că pierdeţi şi acum încercăm să schimbăm regulile", a afirmat Marian Neacşu.
Şeful executivului a precizat că nu a considerat util ca executivul să-şi impună reguli printr-o ordonanţă de urgenţă deoarece în opinia sa fiecare instituţie trebuie să-şi asume rolul pe care îl are în societate.
"Pentru toţi cei care doresc o creştere a încrederii cetăţenilor în Parlament şi în capacitatea Parlamentului de a reprezenta dezbaterea din societate, o astfel de discuţie şi o asumare în parlament a unui vot pe aceste proiecte de legi nu ar face decât să ducă la un câştig pentru democraţie în România, mai ales în aceste momente în care există din partea societăţii o dorinţă de evoluţie din acest punct de vedere şi oamenii îşi asumă puncte de vedere", a declarat Dacian Cioloş.
Prim-ministrul a dat asigurări că guvernul pe care îl conduce şi-a asumat organizarea alegerilor în mod nepărtinitor şi va face acest lucru pe baza legislaţiei în vigoare.