Modificarea Codului Rutier, motiv de dispută putere-opoziţie
Dacă în cadrul USL există voci care susţin modificarea Codului Rutier prin ordonanţă de urgenţă, PDL cere ca modificarea să fie făcută printr-un proiect de lege.
Articol de Alina Bordeiaşu, 01 Octombrie 2013, 19:15
PDL cere modificarea Codului Rutier printr-un proiect de lege şi nu prin ordonanţă guvernamentală.
Liderul deputaţilor democrat liberali a declarat, după discuţiile cu ministrul de interne Radu Stroe, că partidul său este împotriva creşterii excesive a amenzilor.
Ministrul Stroe a prezentat noua variantă de cod atât parlamentarilor puterii cât şi celor din opoziţie, fără să obţină însă un consens. Nici PSD, partenerul liberalilor din coaliţie, nu acceptă ideea ordonanţei.
Premierul Victor Ponta declara recent că, în măsura în care ministrul de interne ajunge la o formulă agreată, schimbarea Codului Rutier ar putea fi aprobată miercuri de guvern.
O decizie cu privire la modul în care va fi adoptat noul Cod Rutier şi anume prin ordonanţă de urgenţă, sau ca proiect de lege, nu a fost luată în cadrul USL.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a lăsat să se înţeleagă că social-democraţii doresc mai degrabă dezbaterea proiectului în parlament.
"Şi aici trebuie să vină şi cei care susţin actuala legislaţie rutieră, cei care doresc înăsprirea legislaţiei rutiere, asociaţiile victimelor, cei care sunt susţinători ai acestui proces, chiar şi poliţiştii pot să vină să-şi susţină argumentele", spune Valeriu Zgonea.
In schimb, ministrul de interne, Radu Stroe, spunea la finalul unei şedinţe a liderilor PNL că decizia politică este adoptarea noului Cod Rutier prin ordonanţă de urgenţă.
Proiectul, pe masa guvernului miercuri
O concluzie a acestor discuţii a fost trasă de preşedintele PNL, Crin Antonescu.
"Că e proiect de lege sau că e ordonanţă de urgenţă asta este o decizie pe care o ia guvernul.
"Noi ne spunem un punct de vedere la partid, grupurile parlamentare, e normal, îşi spun un punct de vedere, până la urmă guvernul asumă o decizie, tot la parlament ajunge. Şi această decizie va fi luată de ministrul de interne, evident împreună cu premierul", a spus Crin Antonescu.
Radu Stroe s-a consultat în aceste zile şi cu partidele din opoziţie.
Deputatul PDL, Micea Toader spune că noul Cod Rutier nu trebuie să facă exces de sancţiuni şi că acestea trebuie aplicate gradual.
"Nu este cazul să se majoreze sancţiunile pecuniare, fiindcă totuşi este o limită de suportabilitate din partea populaţiei şi, până la urmă, o muncă de prevenţie care să fie cu adevărat de prevenţie".
Pentru amenzi corelate cu venitul mediu al populaţiei au pledat şi palamentarii PPDD, la fel ca şi cei ai UDMR. Liderul Deputaţilor Uniunii, Mate Andras Levente.
"Unde putem fi de acord cu o amendă foarte mare este la conducerea autoturismului sub influenţa băuturilor alcoolice şi chiar producerea unor accidente cu victime cu decese. Neacordarea de prioritate la pietoni", a spus Mate Andras Levente.
Proiectul noului Cod Rutier va ajunge miercuri pe masa guvernului, care va decide cel mai probabil şi asupra modului în care acesta va fi promovat.