Modificarea Codului Muncii, contestată de sindicate
Confederaţiile sindicale au programat pentru vineri noi proteste în opt judeţe, încercând să menţină presiune asupra guvernului pentru a nu a adopta noul Cod al Muncii într-o variantă neagreată de sindicate.
Articol de Paul Poteraşi, 04 Martie 2011, 14:13
Confederaţiile sindicale au programat pentru vineri noi proteste în opt judeţe, încercând să menţină presiune asupra guvernului pentru a nu a adopta noul Cod al Muncii într-o variantă neagreată de sindicate.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Maria Mandiţă, la Galaţi a avut loc un protest în faţa Prefecturii, dar şi a sediului PDL din oraş.
"De ce oare suntem iarăşi în stradă? Dacă ne amintim bine, 2010 l-am sfârşit la fel, tot în stradă. Dacă ne gândim bine, am ieşit de 20, 30 de ori şi nu am obţinut nimic", au declarat protestatarii.
Nemulţumiţi de intenţia guvernului de a-şi asuma răspunderea pe noul Cod al Muncii, sindicaliştii au cerut demisia conducătorilor.
Sindicaliştii speră ca prin protestele lor să îi determine pe guvernanţi să lase proiectul Codului Muncii să fie dezbătut în parlament.
"Sperăm să întoarcem ultima clipă să nu-şi asume răspunderea şi măcar să-l dezbată în parlament. Asta este dorinţa noastră, ca toate partidele politice să aducă modificarea Codului Muncii, care sunt normale.
"Sincer, chiar dacă ar fi să se modifice în parlament, cum vrem noi, dorinţa noastră este că acest Boc şi Botiş nu au ce căuta în guvernul României şi le cerem demisia", a declarat preşedintele Cartel ALFA Galaţi, Romică Gârneaţă.
După ce au pichetat sediul Prefecturii, sindicaliştii s-au deplasat la sediul PDL, unde au lăsat un memoriu cu nemulţumirile lor şi au cerut demisia parlamentarilor demisia.
"Ăştia sunt cei pe care i-am ales! Ăştia o să avem grijă să-i dăm jos la următoarele alegeri! Ruşine! Ruşine să vă fie!", au strigat protestatarii.
În replică, secretarul general al PDL Galaţi şi purtător de cuvânt al filialei, Iulian Aramă, a declarat pentru România Actualităţi că protestul nu-şi are rostul, în condiţiile în care noul Cod al Muncii flexibilizează relaţia angajat-angajator şi permite angajatului negocierea personală a contractului de muncă şi nu prin intermediul reprezentanţilor sindicali, rupţi de multe ori de realitate.
Proteste şi la Piteşti
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Constantin Paşol, sindicatele s-au mobilizat şi la Piteşti.
Aproximativ 3000-4000 de persoane au protestat împotriva modificărilor aduse la Codul Muncii, în ciuda faptului că sindicaliştii sperau să adune cel puţin 10.000 de persoane.
Chiar în timpul protestelor, liderii de sindicat au anunţat de la microfonul instalat în Piaţa Vasile Milea, pe o scenă special amenajată, că în piaţă sunt aproximativ 6.000 - 7.000 de sindicalişti, însă organizatorii şi reprezentanţii jandarmeriei spun că nu au fost mai mult de 4.000 de sindicalişti.
Mitingul a fost precedat de un marş prin faţa primăriei municipiului Piteşti, până în faţa prefecturii judeţului Argeş.