Modernizarea reţelei de monitorizare meteorologică „a fost finalizată”
Cu ajutorul noilor radere vom ști din timp dacă avem fenomene meteo extreme, susțin autoritățile.
Articol de Felicia Mocanu, 29 Aprilie 2024, 13:24
Fenonemele hidrometeorologice severe vor fi prognozate cu acuratețe mai mare odată cu finalizarea unui proiect de modernizare a infrastructurii de monitorizare a acestora. Prezent la evenimentul organizat de Administrația Națională de Meteorologie, ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat că datele obținute cu noile radare performante vor veni atât în sprijinul populației, cât și al instituțiilor statului.
Specialiștii, care lucrează în serviciile de meteorologie din România, au de astăzi la dispoziție cele mai performante echipamente finanțate din fonduri europene, a declarat astăzi ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, la evenimentul dedicat finalizării modernizării rețelei de redare meteorologice.
Aparatele de înaltă performanță vor funcționa continuu pentru a furniza informații referitoare la detecția și monitorizarea structurilor noroase generatoare de precipitații abundente și fenomenelor meteorologice severe asociate. Prin performanța noilor radere vom ști din timp dacă avem fenomene meteo extreme sau dacă este cazul să ne pregătim pentru o eventuală viitură.
Mircea Fechet: Vom avea, ca urmare a acestor investiții, servicii meteo mai precise, mai rapide şi mai performante. Fiecare din aceste radare poate monitoriza o zonă geografică circulară cu o rază de până la 230 kilometri. Asta înseamnă că vom ști din timp dacă avem fenomene meteo extreme. Asta înseamnă că avem date importante pentru cetățeni, pentru viața noastră de zi cu zi, dar și pentru alte instituții la fel de importante în structura statului român.
Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, costul investiției din București-Băneasa fiind estimat la 25 de milioane de lei.