Modalităţi de raportare a reacțiilor adverse
Instrucţiune care reglementează cerințele referitoare la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse apărute după vaccinarea anti-Covid.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Februarie 2021, 10:11
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 februarie, ora 9:45:30) - "Vaccin pentru viaţă"
Realizator: "Comitetul Naţional de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 a emis recent o instrucţiune care reglementează cerințele referitoare la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse apărute după administrarea vaccinului. Astfel, în incinta centrelor de vaccinare persoanele care se vaccinează vor avea acces la mai multe informații legate de posibilele reacții adverse post vaccinare, precum și la modalitățile de raportare a acestora. Cu alte detalii, Adriana Turea.
Reporter: Cele mai frecvente reacții adverse în cazul vaccinării anti-Covid-19 sunt durere și inflamație la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, frisoane și febră. Acestea apar în primele 24 de ore de la vaccinare, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a vaccinării, colonel doctor Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: Reacțiile care se înregistrează la o perioadă de timp sunt mai degrabă legate de starea de astenie care poate să fie observată de anumite persoane. Nu sunt oricum reacții adverse majore sau reacții adverse care să impacteze starea de sănătate a persoanei respective, însă persoanele pot și trebuie să raporteze reacțiile adverse pe un interval de timp de, dacă spun bine, 28 de zile de la momentul vaccinării, tocmai pentru a avea o evidență cât se poate de bună a profilului de siguranță.
Reporter: Medicul spune că în ziua vaccinării este bine să evităm alcoolul.
Valeriu Gheorghiță: Categoric, descurajăm și recomandăm reducerea la minimum posibil a consumului de alcool și a altor toxice. Din acest punct de vedere, persoanele care au în obișnuință consumul de alcool trebuie să înțelegem că printr-un consum de lungă durată, practic o frecvență crescută și pe termen lung, vom înregistra practic o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, este un motiv de diminuare a răspunsului imun post vaccinare. În condițiile în care, în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil, dar evident că nu vom recomanda consumul de alcool în niciun context.
Reporter: În centrele de vaccinare va fi disponibilă în locuri vizibile fișa de raportare a reacțiilor adverse centralizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. Fișa se poate descărca și de pe site-ul www.anm.ro."