Mobila care se vinde în România "provine din import în proporţie de 70%"
Fabricile din ţară nu mai au ce prelucra, din cauza preţului foarte ridicat al lemnului din pădurile noastre, care este şi foarte puţin.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 12 Februarie 2024, 14:34
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cristian Bâcâin - Reporter: Cristiana Sabău
Realizator: Mobila care se vinde în România provine din import în proporţie de 70%, spun reprezentanţii industriei de prelucrare a lemnului.
Fabricile din ţară nu mai au ce prelucra, din cauza preţului foarte ridicat al lemnului din pădurile noastre, care este şi foarte puţin.
Deja au început concedieri în unităţi din Bistriţa-Năsăud şi ele vor continua dacă autorităţile nu vor lua măsuri.
Reporter: Producţia în industria de prelucrare primară a lemnului a scăzut cu 24% în ultimul an.
Explicaţia este aceea că lemnul din pădurile noastre e puţin şi scump.
Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Prolemn, despre efectul acestei situaţii: Mobila care se vinde în România în proporţie de 60-70% este mobilă adusă din Polonia, din Turcia, din Moldova, din Ucraina, produse din import mai scumpe, de multe ori, o mobilă mai proastă decât mobila românească. Pentru industrie, lemn puţin şi scump înseamnă lipsă de competitivitate, închideri de capacităţi de producţie şi în momentul în care, bineînţeles, forţa asta de muncă din zona de rurală nu mai are de lucru, singura soluţie este să emigreze.
Reporter: O fabrică din comuna Lunca Ilvei a redus deja numărul de muncitori, spune Onisim Tomuţa, director de producţie.
Onisim Tomuţa: Noi am lucrat până acum în trei schimburi, acum lucrăm numai în două. Deci un schimb l-am desfiinţat şi pe viitor, dacă se continuă tot aşa, e posibilitatea de blocaj şi se închide cu totul.
Reporter: Industria de profil solicită autorităţilor să ia măsuri care să permită exploatarea mai facilă a lemnului din păduri, fiindcă altfel fabricile se vor închide şi mii de oameni vor rămâne şomeri.