Mizeria "care ne face să regretăm altă mizerie"
Foştii deţinuţi politici comentează rezultatele ultimului sondaj de opinie potrivit căruia 40 la sută dintre români afirmă despre comunism că "a fost o idee bună, dar prost aplicată".
Articol de Olga Sandu, 13 Decembrie 2010, 14:59
Nichifor Gheorghe din Bucureşti era elev în clasa a şaptea de liceu când a fost arestat de comunişti. El crede că nostalgia după comunism a românilor "a fost indusă" de felul în care statul român a fost condus în ultimii 20 de ani.
"Regretul faţă de perioada comunistă provine din situaţia economică de astăzi.
"Şi aşa a ajuns ca o astfel de mizerie să ne facă să regretăm altă mizerie”.
Ileana Samoilă, sora lui Ion Samoilă executat de comunişti la 10 decembrie 1953 la Jilava, este de părere că lipsa locurilor de muncă poate fi o explicaţie pentru felul în care românii privesc astăzi comunismul.
"Dar chiar şi aşa, cred că sondajul e o minciună şi e irelevant.
"Cine ştie pe cine au întrebat, cum i-au ales şi cum şi-au gândit întrebările”, a spus ea.
Recent, un studiu al Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) realizat la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc releva că peste 40 la sută dintre români afirmă despre comunism că "a fost o idee bună, dar prost aplicată".
Foştii deţinuţi politici au spus că astfel de rezultate pot avea ca şi cauze lipsa unei educaţii solide şi refuzul cunoaşterii trecutului.
"Ei nu ştiu că perioada comunistă a însemnat teroare pentru unii.
"Nu ştiai când te înhaţă şi te îngroapă în închisoare sau în spitalele de psihiatrie, unde erai drogat şi anchetat”.
Potrivit sondajului amintit, aproape unu din opt români este de părere că regimul comunist a fost o idee bună care a fost şi bine aplicată.
Puţin sub 30 la sută dintre români afirmă că a fost o idee greşită.
Legea lustraţiei, "de neaplicat"
Foştii deţinuţi politici din perioada comunistă spun că legea lustaţiei este "de neaplicat" în România.
"La noi nu se poate aplica pentru că cei de azi sunt urmaşii comuniştilor.
"Vreţi să dea o lege împotriva amintirii părinţilor lor?", ne-au spus foştii deţinuţi.
Aceştia i-au comemorat vineri pe luptătorii anticomunişti paraşutaţi în România de avioanele americane în 1953 şi executaţi ulterior la Jilava de către autorităţile din acea vreme.
Comemorarea a avut loc chiar în locul detenţiei, în aşa-numitul "Fort 13 de la Jilava".
Toţi participanţii au vârste de peste 75 de ani şi beneficiază de compensaţii pentru represiunea la care au fost supuşi în perioada comunistă.
"Aş putea spune <<norocul meu>> c-am stat 10 ani în puşcărie.
"Eram în anul II la Medicină, vin dintr-o familie cu mulţi doctori; unchiul tatălui meu era Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei.
"Dacă n-am fi avut această indemnizaţie de fost deţinut, n-am fi putut trăi din pensie", încheie în cheie ironică un fost deţinut politic.
Documentar
Comemorarea a fost însoţită de vizionarea unui film ai cărui protagonişti sunt supravieţuitorii acelor ani de detenţie, condamnaţi pentru delicte de opinie la executarea unor pedepse de până la 20 de ani de închisoare.
Realizat de Dana Cenuşă, şefa biroului de presă al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, filmul "caută răspunsuri ce nu pot fi date, pentru că suferinţa, groaza, foamea, frigul, umilinţele, în general, nu pot fi explicate".