Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
RRA: Invitatul "Apelului matinal": Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 26 Aprilie 2024, 09:42
Apel matinal - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Târgu Lăpuş, un orăşel, hai să-i zicem, de doar 11.500 de locuitori, conform ultimului recensământ din 2021. Interesant este că urbea nu a pierdut foarte mulți locuitori față de numărătoarea precedentă din anul 2011, practic vreo câteva sute. Lângă noi a sosit Mitru Leșe, primarul orașului Târgu Lăpuș.
Bine ați venit în orașul Târgu Lăpuş, capitala Țării Lăpușului.
Bine v-am găsit. Înainte de toate, interesant prenumele: Mitru. De la Dumitru, mă gândesc?
Da. Mitru de la Dumitru, de la străbunicul meu, atunci când m-am născut în 1956, de ce să nu fie clar anul nașterii, adică o vârstă de vreo 68 de ani...
Să fiţi sănătos!
A zis bunica: hai să-i zicem ca la străbunicu: Dumitru! Nu, zice, că acuma e tânăr. Îi zicem Mitru. Şi așa am rămas Mitru.
11.500 de locuitori; plus satele din jur ajungeți la vreo 25.000 de suflete...
Nu. 11.000 de locuitori sunt cu cele 13 sate aparținătoare, aș vrea să precizez. Un oraș - cunosc bine în țara asta, știți, înainte am lucrat în altă structură - și n-o să găsiți în țară oraș cu 13 sate și un areal de trei ori mai mare decât Cluj-Napoca, areal administrativ.
E un ţinut întins!
Foarte întins și și responsabil, dacă tot am intrat în domeniul funcțiunii, să zicem așa, cu 13 sate, 25 de imobile școlare și culturale, două licee, dintre care campus școlar, care nu mulți au - aș vrea să verificați - la nivelul țării, un spital de 110 paturi și unitate medico-socială de 75 de paturi, deci funcțiune complexă.
Noi am descoperit și o bibliotecă.
Da. Nu, mai multe biblioteci, pentru că tradiția face ca în fiecare sat, la școală sau la cămin să fie bibliotecă.
Câți etnici mai sunt? Am descoperit doar că există o comunitate maghiară. Există și...
Satul Dămăcușeni, specific în proporție de peste 75% e populație maghiară și 10-15% și în orașul Târgu Lăpuş.
Suntem live și pe pagina noastră de Facebook 'româniaactualități', alături de primarul Mitru Leşu, aflat la ultimul mandat. Câte ați avut până acum?
Păi aproape șase, cinci și jumătate, din 2002. Deci, zic, ultimul, continuu din spate, sprijinind funcțiunea, dar sunt 50 de ani de muncă, 26 de militărie, am fost cadru militar și 24 de civilie.
Bun, din vremurile de altădată, autobuzele treceau rar pe aici. Acum am văzut că aveți și stații de încărcare pentru automobilele electrice. Autobuze electrice, e adevărat?
Da, dacă m-ați provocat, să zicem, la dezvoltare, la programele de dezvoltare, am abordat tot ce a fost posibil. Sunt 17 șantiere în lucru, toate axele de finanțare posibile - POR, PNRR, CNI, ANL, tot.
Nu ați ratat nimic.
N-am ratat nimic, că-s vreo 75 de milioane de euro fonduri atrase. Și mi-ați spus de mobilitate urbană, da, sunt în achiziție, undeva la sfârșitul lunii mai, vor fi șase autobuze electrice. Dar de ce nu să intri în trend, să te regăsești când introduci pe GPS o localitate, dacă nu ai stație electrică la ora asta, nu te regăsești pe itinerarul respectiv. Ca atare, și aici o să fie, la prima oră sunt opt și încă vreo șase - 14 stații electrice pentru încărcat. Pentru că ăsta e trendul, trebuie să ținem cont de el.
Apropo de trend, citeam despre un parc industrial care se va face aici, parc de specializare inteligentă. Nu e proiectul dumneavoastră, ci al Consiliului Județean Maramureș, dar cu siguranță știți despre el.
Îmi pare rău, e proiectul, e coproiectul, pentru că îmi doream în mod special să se întâmple...
Ce înseamnă, de fapt, parc industrial de specializare inteligentă?
Acum vă detaliez. Pentru că dacă nu-ți dorești, nu vei avea, nu poți aștepta. E o vorbă, zice "Dumnezeu îți dă traista, dar nu îți pune în ea". Dacă nu... iar trendul de dezvoltare este mulți agenți economici și așa mai departe. Și în ideea aceasta venim în întâmpinare pentru că nu mai puteam accesa pe finanțare europeană, am multă, și cofinanțare trebuie să pui bani, deci așa am intrat în colaborare cu județul. Am pus la dispoziție 10 hectare de teren, iată că ies șase platouri pentru minimum șase agenți economici potențiali. Iar ce înseamnă parc inteligent este ca acel agent economic care va fi într-una din locațiile respective, din cele șase, să vină cu o noutate, inovativă, asta înseamnă inteligență. Dacă până mai ieri a produs microfoane, trebuia să facă un microfon inclusiv cu cameră video în el. Deci asta e....
Da, vorbim despre progres până la urmă. Am curiozitatea, voiam să vă lansez întrebarea de la început: cum de populația orășelului a rămas aceeași? Pentru că toată lumea se plânge că românii pleacă în străinătate.
Pleacă, dar și vin, adică dacă oferi condiții de dezvoltare, spre exemplu, care a fost în..., știu eu, în Italia sau în..., nu dau țări, pentru că am avut o colaborare și am o colaborare externă foarte bună. Vreau să vă spun cu opt țări așa cum am cu Baia Mare, mai bună cu unele țări decât am cu reședințele de județ, spre exemplu cu Olanda sau cu Germania sau cu Austria e ceva mai bun decât cu... așa mai departe. Deci pleacă, se întorc. Ce înseamnă aici să-l legi de glie, să-i oferi toate posibilitățile? Adică în dezvoltare, și-a făcut casa, se întoarce.
Să aibă soluţii - de muncă, de afaceri...
În timp vii cu infrastructura aferentă atât în utilități, apă, canal, gaz etc, și atunci merge, se întoarce, vine. Şi, în și al doilea rând, dezvoltarea locală, că aici m-ați fi putut întreba, dar vă anticipez întrebarea, în agricultură merge frumos zootehnia, conex, pe lângă celelalte, având în vedere depresiunea în care ne găsim, ați văzut că aici e mica Londră din România, adică Târgu Lăpuș, ceața, nu ne vedem unul cu altul.
Plouă la fel de des, nu?
Nu. E relativ. Să știți, avem atmosferă foarte interesantă. Fiind Depresiunea Țării Lăpușului, este iarna similar Miercurea Ciuc și vara - de ce nu? - Constanța, adică diferența...
Diferențele sunt uriașe.
...datorită depresiunii unde ne găsim...
Aveți munți, aveți și păduri. Cum staţi cu lemnul? E ţinut sub control furtul?
Avem de toate. /.../ Pe ici, pe colo mai sar calul, dar totuși e exploatare rațională. Hai să fim cumpătați în toate, că dacă vom fi cumpătaţi în toate o să aveți și rezultate pozitive.
Cu siguranță. Şi Târgu Lăpuș mai este campion la ceva. Este campion la rata de reciclare a deșeurilor, de peste 60%, din câte am înțeles.
M-ați provocat. Sunt acasă și îmi doream acest lucru, pentru că a fost o provocare majoră.
Cum ați reușit să faceți asta?
Cu grijă. Când îți doreşti ceva... Adică, mai concret, a fost o provocare, am fost într-un proiect european 2005-2007, membru cooptat /.../ România în vreo șapte țări..., intru foarte rapid și m-au provocat vizitele mele în afară din Norvegia, nu are rost, în șapte țări și m-am întors în România și ce trebuie să fac? Şi a fost o provocare pentru că se lansa, cum se face la nivelul țării, am zis: voi accesa un proiect european. Primul meu proiect cu finanțare europeană care se numea acea dată - am zis - colectare selectivă la sursă am beneficiat de un milion de euro, unde am luat autospeciale, /.../ în München, acel mare târg, la IFAT, acel mare târg de servicii publice, acele autogunoiere nu le zic, că după aia le zice promovare, sunt performante, sunt în Târgu Lăpuş, am început în 2009, dacă respecţi vei fi respectat, adică concret oferi unde să depoziteze, știu eu, recipiente la toată gospodăria, la concentrările urbane, respectiv la blocuri baterie de colectare, și te ții de cuvânt conform graficului de colectare și ai rezultate.
Aceasta ar fi soluția pe care au avut-o și o au la îndemână toți primarii, ca să conchidem.
Da, dar e o provocare când îți dorești să duci la capăt, pentru că erai tot timpul monitorizat și eu am vrut să vin, nu m-am monitorizat și cu rezultatele aferente. Iată /.../ mergem pe direcția "oferă și vei primi". Asta s-a aplicat la Târgu Lăpuş. 68%. La nivelul țării același raport l-am dat cu ceva vreme în urmă şi la alte televiziuni internaționale în noiembrie...
Şi până la urmă terminați încă un mandat cu multe reușite.
Exact.
Vom reveni şi noi la Târgu Lăpuş anul viitor ca să vedem cum stau lucrurile și care a fost progresul.
Invitat la "Apel matinal" a fost primarul din Târgu Lăpuș, Mitru Leșe.